Wykonanie
Poziom trudnościKolor, świeżość i smak to główne atuty tego dania.
Imbirowe polędwiczki z
ryżowym makaronem i warzywami to kombinacja wielu smaków połączonych w jedną, wyjątkową potrawę. Dominuje tu smak
imbiru, bez którego nie może istnieć wiele światowych kuchni, zwłaszcza azjatyckich. Teraz, gdy
imbir dostępny jest prawie w każdym sklepie, możemy używać go do woli, nie tylko w kuchni.
Imbir to wyjątkowo zdrowa
przyprawa, mająca wiele zastosowań:Przeciwdziała nudnościom, wymiotom oraz odruchom wymiotnym.Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Przy przeziębieniach podaje się
napój z
imbirem,
miodem i
cytryną.Przynosi ulgę chorym stawom, ponieważ rozgrzewa organizm (często wchodzi w skład niektórych
maści i plastrów rozgrzewających).Jako
przyprawa pomaga regulować trawienie, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego i śliny, działa również rozkurczowo i żółciopędnie.Często zmniejsza ilość i częstość ataków migreny.
Imbir pomaga przy trudnościach z koncentracją (poprawia ukrwienie mózgu).Poprawia krążenie
krwi i ma działanie rozgrzewające.W Azji
imbir uważany jest za afrodyzjakW kuchni przede wszystkim używam świeżego
imbiru. Jest aromatyczny, trochę pikantny, znacząco podnosi smak wielu potraw. Do ciast i deserów lepszy jest
imbir mielony.Porcja dla 6-7 osóbSkładniki:Marynata do
mięsa:2
polędwiczki wieprzowe (ok. 300 g każda)5 cm świeżego
imbiru2 ząbki
czosnku4 łyżki ciemnego
miodu np. gryczanego2 łyżki
octu ryżowego5 łyżek
sosu sojowego jasnegoMakaron z warzywami:200 g
ryżowego makaronu vermicelli3 łyżki
oleju arachidowego2 ząbki
czosnku2 cm świeżego
imbiru3
marchewki1
żółta papryka1
czerwona papryka4 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
oleju sezamowego1 pęczek
dymki3 łyżeczki przypraw 5 smaków1 pęczek świeżej
kolendry1 łyżeczka świeżo zmielonego
pieprzuSposób przygotowania:
Polędwiczki umyć, pozbawić błon.
Przygotować marynatę.
Imbir i
czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski.
Dodać
miód,
ocet i
sos sojowy, wymieszać.
Do marynaty włożyć
polędwiczki, polać je z każdej strony. Odstawić do lodówki na ½ godziny.
Czosnek,
imbir i
marchewki obrać i pokroić w słupki.
Papryki oczyścić z nasion i pokroić na wąskie, krótkie paski.
Dymkę pokroić w półcentymetrowe kawałki,
kolendrę posiekać.
Piekarnik rozgrać do temperatury 180°C (termoobieg).
Polędwiczki z marynatą przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do gorącego piekarnika na 25 minut (w połowie tego czasu
mięso odwrócić na drugą stronę). W tym czasie przygotować
makaron z warzywami.
Makaron ugotować według instrukcji z opakowania.
W woku rozgrzać
olej arachidowy, podsmażyć
czosnek i
imbir.
Dodać
marchewkę.
Po kilku minutach dodać żółtą i
czerwoną paprykę. Smażyć przez 5 minut.
Dodać połowę
dymki,
sos sojowy,
olej sezamowy i
przyprawę 5 smaków.
Chwilę poddusić, dodać połowę
kolendry. Dodać ugotowany
makaron.
Wszystko przyprawić
pieprzem.
Mięso wyjąć z piekarnika, pokroić na plastry grubości 1 cm.
Na talerze nałożyć odpowiednią ilość
makaronu z warzywami, na tym ułożyć kilka plastrów
polędwicy, polać
imbirową marynatą i posypać garścią pozostałej
dymki i
kolendry.
Smacznego!