ßßß Cookit - przepis na Domowa chińszczyzna z makaronem ryżowym

Domowa chińszczyzna z makaronem ryżowym

nazwa

Wykonanie

Witajcie wiosenną zimą,
Pogoda kaprysi jak przedszkolak nad mleczną zupą. Nie pamiętamy takiej zimy jak ta. Ptaki za oknami ożywione, jakby za chwilę miała być już wiosna. Poplątanie z pomieszaniem. ;)
Mamy dla Was dziś propozycję domowej chińszczyzny z makaronem ryżowym. Warto poświęcić na nią czas, bo jej wykonanie do trudnych nie należy, a na jednej porcji najchętniej by się nie skończyło. Jedyne wymaganie, to kupno odpowiednich składników, które dostępne są prawie wszędzie. Jest to na pewno danie, które poprawia samopoczucie i pozwala się cieszyć choć trochę dalekowschodnimi smakami. A już na pewno jest lżejsze niż to serwowane w tzw. „chińczykach”. Zachęcamy do domowego gotowania chińszczyzny. :)
Składniki (4-5 osób):
- 500 g piersi z kurczaka (wcześniej zamarynowanej, przepis na marynatę niżej)
- pęczek dymki (koniecznie ze szczypiorkiem)
- słoik pędów bambusa
- słoik kiełków fasoli mung
- 3-4 średnie czerwone papryki
- 25 g suszonych grzybów mun (waga na sucho)
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sos sojowy do smaku
- duże opakowanie makaronu ryżowego
Marynata do kurczaka:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego (można zastąpić dowlonym winnym lub balsamicznym)
- 2 czubate łyżeczki suszonych liści kolendry (można zastąpić świeżą)
- 0,5 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 0,5 łyżeczki suszonego mielonego imbiru
- 1 starty ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki chili w płatkach
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Zaczynamy od namoczenia i ugotowania grzybów mun według przepisu na opakowaniu. Trwa to najdłużej, dlatego warto to zarobić, by były już gotowe zanim weźmiecie się za resztę pracy. Następnie przechodzimy do zamarynowania piersi z kurczaka. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty i mieszamy z pokrojonym w kostkę mięsem. Odstawiamy. W tym czasie siekamy paprykę oraz dymkę. Kroimy odcedzone grzyby mun – najlepiej w paski. Odsączamy kiełki fasoli mung oraz pędy bambusa. Teraz możemy przejść do sedna. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy dymkę. Smażymy chwilę i dorzucamy kurczaka wraz z marynatą. Po około 5 minutach dorzućcie paprykę. Gdy papryka zmięknie, czyli jakieś 5-10 minut możemy dodać grzyby mun, kiełki fasoli mung oraz pędy babusa. Jeżeli jest z mało sosu – podlejcie wodą. Pichcimy wszystko na małym ogniu przez około 10 minut.
W tym czasie zalejcie makaron wrzątkiem i odstawcie by napęczniał. Wróćcie do sosu i go spróbujcie. Jeśli jest za mało ostry – dodajcie więcej imbiru i chili. Jeśli jest za mało słony – dodajcie trochę sosu sojowego. Dajcie mu po doprawieniu jeszcze chwilę na przegryzienie i możecie podawać. Można serwować podając do tego słodki lub pikantny sos chili – wiemy, że są jego amatorzy. Jeśli macie i potraficie, możecie zajadać pałeczkami. Qǐng màn yòng, czyli smacznego ! :)
Aromatyczne pozdrowienia,
Ania & Piotr
Źródło:http://okiemidlonmi.blogspot.com/2015/01/domowa-chinszczyzna-z-makaronem-ryzowym.html