Wykonanie
Kuchnia tajska należy do moich ulubionych. Nowe, niezwykłe smaki są dla mnie wielką przygodą kulinarną, fascynującą podróżą na drugi koniec świata. Niedawno stałam się posiadaczką książki "Wok. 365 szybkich, świeżych i smakowitych dań" autorstwa Nicoli Graimes. Oglądam, inspiruję się [najczęściej wieczorami, a wtedy robię się natychmiast głodna] i planuję obiady na najbliższe 365 dni :) Szkoda, że nie da się przekazać Wam tego, jak to danie pachnie podczas przyrządzania... Warto zaopatrzyć się w podstawowe składniki takie jak
sos rybny czy
sojowy. Nie są wcale drogie, a kupić je można w większości supermarketów.Składniki (2 duże porcje, 3 mniejsze):500 gram
polędwicy wieprzowej200 gram suchego
makaronu ryżowego (np. takiego)1 łyżka
oleju1 czubata łyżeczka gotowej pasty z
trawy cytrynowej* (do zastąpienia 1 świeżą łodygą
trawy cytrynowej, oczyszczoną i rozgniecioną)
sól,
pieprz4 grube
szczypiorki z jasnozieloną częścią (albo 2
dymki - w całości)garść świeżej
kolendry, posiekanejMarynata:2 łyżki
sosu sojowego (preferowany jasny)4 ząbki
czosnkukawałek (ok. 2,5 cm) kłącza świeżego
imbiru, obranego1 łyżeczka
cukru palmowego (można dać inny)1 łyżka
sosu rybnegosok z 1
limonki2 łyżeczki
olejuchili: dałam 2 duże papryczki, razem z pestkami (ilość trzeba regulować indywidualnie)Wykonanie:Wszystkie składniki marynaty zmiksuj na jednolitą masę.
Mięso pokrój.
Mięso trzeba zamarynować w lodówce co najmniej godzinę (u mnie całą noc) - najlepiej umieścić je w woreczku i wlać całą marynatę; przez folię rozprowadzić ją dokładnie na
mięsie [oczywiście można marynować w misce, ale folia dokładniej doprowadza marynatę do całości
mięsa - nawet przy małej jej ilości).
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź.Rozgrzej wok (u mnie
póki co patelnia), wlej do niego
olej i smaż na nim kilka minut (ok. 3-4 minuty) zamarynowane
mięso - wraz z całą marynatą, w połowie dodając pastę z
trawy cytrynowej (albo pokrojoną drobno świeżą
trawę cytrynową).Włóż do woka
makaron i rozgrzej go, a następnie dopraw
solą i
pieprzem. Przed podaniem posyp potrawę
kolendrą.*pastę kupiłam w Macro Cash