Wykonanie
Jak przeczytałam,
kurczak z liczi to tradycyjne kantońskie danie. Ta wersja trochę różni się od oryginału, ponieważ jest mniej słodka, choć nadal słodko-kwaśny akcent jest obecny i dobrze skomponowany z ostrością
imbiru i
czosnku. Miałam w domu puszkę liczi i początkowo planowałam wykorzystać je do jakiegoś deseru, ale lubię połączenie
owoców i
mięsa, więc zdecydowałam się na ten przepis. Chyba dobrze zrobiłam, bo mam wrażenie, że właśnie w takim wydaniu liczi sprawdza się najlepiej. Niby proste danie z
kurczaka i chrupiących warzyw, ale odświeżone dodatkiem tych specyficznych w smaku
owoców.
- 1 pojedyncza
pierś z kurczaka- 1 łyżka
sosu sojowego- 1/2 łyżki
wina ryżowego- 1/2 łyżeczki
oleju sezamowego- szczypta
pieprzu- 1/2 łyżki + 1 łyżeczka
skrobi kukurydzianej- 2 łyżki soku z liczi- 2 łyżki
wody- 1 1/2 łyżki
oleju- 1 ząbek
czosnku- 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego
imbiru- 1
szalotka- 1
marchewka- 1
czerwona papryka- 1/2 puszki liczi-
dymka lub
szczypiorek1)
Kurczaka pokroić na kawałki, wymieszać z połową
sosu sojowego,
winem ryżowym,
olejem sezamowym,
pieprzem oraz 1 łyżeczką
skrobi i odstawić na 20 minut.2) Wymieszać sok z liczi z resztą
sosu sojowego i odstawić.3) Rozpuścić 1/2 łyżki
skrobi w wodzie i odstawić.4) Wok lub patelnię mocno rozgrzać i dodać 1 łyżeczkę
oleju.5) Dodać drobno posiekany
czosnek i smażyć, mieszając, przez 10 sekund.6) Dodać
kurczaka, smażyć, aż będzie prawie gotowy i wyjąć z patelni.7) Rozgrzać resztę
oleju, dodać
imbir i smażyć przez 10 sekund.8) Dodać posiekaną
szalotkę i
marchew pokrojoną w plastry.9) Smażyć, aż
szalotką zmięknie i dodać pokrojoną w paski
paprykę.10) Smażyć przez minutę i dodać odsączone
owoce liczi.11) Przesunąć warzywa na boki i wlać sok z liczi z
sosem sojowym.12) Zagotować, wlać
wodę ze
skrobią i szybko wymieszać.13) Gdy sos się zagęści, dodać z powrotem
kurczaka i mieszać przez 2 minuty.14) Wmieszać posiekaną
dymkę lub
szczypiorek i podawać.Przepis stąd .Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 390 kcal