ßßß Cookit - przepis na Kurczak Kung Pao - My Blueberry Corner

Kurczak Kung Pao - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Moja ulubiona chińska potrawa. Pomimo długiej listy składników danie przygotowuje się dość szybko. Jest kolorowe i pełne wspaniałych smaków. Nie przypuszczałam, że kuchnia chińska może być taka smaczna i prosta.
Porcja na 4 osoby
Składniki:
Marynata do kurczaka:
½ łyżeczki soli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka wina ryżowego (lub białego wina)
1 i ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
1 podwójna pierś z kurczaka
Pozostałe składniki:
3 łyżki oleju arachidowego
1 łyżeczka ziaren pieprzu syczuańskiego (lub płatków chili)
3 cm świeżego imbiru
1 pęczek dymkicebulki
2 ząbki czosnku
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
½ zielonej papryki
Sos:
3 łyżeczki brązowego cukru
1 i ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki octu ryżowego
2 łyżeczki sosu ostrygowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
250 ml letniego bulionu drobiowego
Do dodania na koniec:
2 garści orzechów arachidowych lub nerkowców
1 garść kiełków fasoli mung
pozostały szczypior (z pęczka dymki)
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Piersi kurczaka pokroić w kostkę i dodać do marynaty.
Odstawić (w temperaturze pokojowej) na czas przygotowania pozostałych składników. Zmieszać ze sobą wszystkie składniki sosu i odstawić. Imbir, czosnek i cebulki z dymki bardzo drobno posiekać.
Papryki pokroić w kostkę. W woku rozgrzać olej arachidowy, wrzucić pieprz syczuański i smażyć, aż ziarenka zaczną czernieć.
Szybko dodać marynowanego kurczaka i smażyć przez ok 7 minut. Usmażonego kurczaka wyjąć i przełożyć na talerz.
Do woka dodać posiekany imbir, czosnek, cebulę i pokrojone papryki, smażyć 3 minuty. Dodać z powrotem kurczaka.
Wlać sos, dokładnie wymieszać. Gdy sos zgęstnieje wrzucić orzeszki i smaż przez 1-2 minuty.
Posypać kiełkami i posiekanym szczypiorem. Podawać z ryżem (najlepiej jaśminowym).
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/03/kurczak-kung-pao