ßßß
Cookit - przepis na Kurczak Kung Pao - My Blueberry Corner
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kurczak Kung Pao - My Blueberry Corner
Składniki
Sól
Sos sojowy
Wino ryżowe
Białe wino
Skrobia kukurydziana
Mąka ziemniaczana
Piersi z kurczaka
Olej
Pieprz
Płatki śniadaniowe
Chili
Imbir
Dymka
Cebula
Czosnek
Papryka czerwona
Papryka żółta
Papryka zielona
Cukier brązowy
Ocet ryżowy
Sos ostrygowy
Olej sezamowy
Bulion drobiowy
Orzechy arachidowe
Orzechy nerkowca
Kiełki fasoli
Szczypiorek
Wykonanie
Poziom trudnościMoja ulubiona chińska potrawa. Pomimo długiej listy składników danie przygotowuje się dość szybko. Jest kolorowe i pełne wspaniałych smaków. Nie przypuszczałam, że kuchnia chińska może być taka smaczna i prosta.Porcja na 4 osobySkładniki:Marynata do
kurczaka
:½ łyżeczki
soli
1 łyżka
sosu sojowego
1 łyżeczka
wina ryżowego
(lub
białego wina
)1 i ½ łyżeczki
skrobi kukurydzianej
(lub
mąki ziemniaczanej
)1 podwójna
pierś z kurczaka
Pozostałe składniki:3 łyżki
oleju
arachidowego1 łyżeczka ziaren
pieprzu
syczuańskiego (lub
płatków
chili
)3 cm świeżego
imbiru
1 pęczek
dymki
–
cebulki
2 ząbki
czosnku
½
czerwonej papryki
½
żółtej papryki
½
zielonej papryki
Sos:3 łyżeczki
brązowego cukru
1 i ½ łyżeczki
skrobi kukurydzianej
(lub
mąki ziemniaczanej
)2 łyżeczki
sosu sojowego
2 łyżeczki
octu ryżowego
2 łyżeczki
sosu ostrygowego
1 łyżeczka
oleju sezamowego
250 ml letniego
bulionu drobiowego
Do dodania na koniec:2 garści
orzechów arachidowych
lub
nerkowców
1 garść
kiełków fasoli
mungpozostały
szczypior
(z pęczka
dymki
)Sposób przygotowania:Składniki marynaty wymieszać ze sobą.
Piersi kurczaka
pokroić w kostkę i dodać do marynaty.
Odstawić (w temperaturze pokojowej) na czas przygotowania pozostałych składników. Zmieszać ze sobą wszystkie składniki sosu i odstawić.
Imbir
,
czosnek
i
cebulki
z
dymki
bardzo drobno posiekać.
Papryki
pokroić w kostkę. W woku rozgrzać
olej
arachidowy, wrzucić
pieprz
syczuański i smażyć, aż ziarenka zaczną czernieć.
Szybko dodać marynowanego
kurczaka
i smażyć przez ok 7 minut. Usmażonego
kurczaka
wyjąć i przełożyć na talerz.
Do woka dodać posiekany
imbir
,
czosnek
,
cebulę
i pokrojone
papryki
, smażyć 3 minuty. Dodać z powrotem
kurczaka
.
Wlać sos, dokładnie wymieszać. Gdy sos zgęstnieje wrzucić orzeszki i smaż przez 1-2 minuty.
Posypać
kiełkami
i posiekanym
szczypiorem
. Podawać z
ryżem
(najlepiej jaśminowym).
Smacznego!
Źródło:
http://jagodzianka.com/2014/03/kurczak-kung-pao
Przepisy powiązane
Kurczak generała Tso - My Blueberry Corner
Imbirowy kurczak
Kurczak stir-fry z liczi
Kurczak z orzechami
Kurczak z orzechami nerkowca
Składniki powiązane (0)