Wykonanie
Poziom trudnościOd dawna miałam chęć na to danie. Nie wymaga zbyt wielu umiejętności, nie jest trudne do wykonania. Swoim smakiem na pewno odwdzięczy się za włożoną pracę i czas. Polecam wszystkim miłośnikom chińskiej kuchni. Podobno – bo na
mieście jadam rzadko, a czytałam w internecie, tego dania nie można znaleźć w
polskich knajpach serwujących chińskie dania i podobno w Chinach też nie, za to jest bardzo popularne w chińskich restauracjach w USA. Moim domownikom taki
kurczak bardzo posmakował i teraz będzie u nas częstym gościem.Porcja dla 4 osóbSkładniki:500 g
piersi z kurczaka (2 sztuki) lub udek (bez skóry i kości)
olej arachidowy lub rzepakowy do głębokiego smażenia1 szklanka
ryżu2 szklanki
wody1 łyżeczka
soliMarynata:1 łyżka
sosu sojowego jasnego1 łyżka
sosu sojowego ciemnego1 łyżka
oleju sezamowego2 łyżeczki
przyprawy 5 smakówCiasto:½ szklanki
mąki ryżowej lub kukurydzianej (ok.100 g)½ łyżeczki
białego pieprzu1
jajko50 ml
wody (około)Sos:2 duże ząbki
czosnku½
cebuli2 cm świeżego
imbiru½ łyżki
skrobi kukurydzianej½ łyżki
mąki ziemniaczanej½ szklanki
bulionu drobiowego1 łyżka
octu ryżowego4 łyżeczki
brązowego cukru1 łyżka
sosu sojowego jasnego1 łyżka
oleju sezamowego1 łyżeczka ziaren
sezamu1 łyżka
białego wina ryżowego lub
wódkiDo przybrania:
szczypior (najlepiej z
dymki)
kiełki fasoli mungSposób przygotowania:
Mięso kurczaka pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Składniki marynaty zmieszać w szklance i zalać
mięso.
Odstawić do lodówki.
Pokroić
papryczkę chili,
cebulę,
czosnek i
imbir.
Zostawić na desce, będą do sosu. Przygotować ciasto. Do miski wsypać
mąkę ryżową,
pieprz dodać
jajko i
wodę.
Gdyby ciasto okazało się za gęste trzeba dodać więcej
wody, jeśli za rzadkie dosypać więcej
mąki. Ciasto powinno być gęste. W tym momencie należy zacząć gotować
ryż. W tym celu wsypać do garnka
ryż (ja wybrałam jaśminowy) dolać zimną
wodę i posolić. Zagotować,
potem zmniejszyć ogień. Gotować 20 minut. Wyjąć
mięso i przełożyć do ciasta, wymieszać tak, żeby każdy kawałek
kurczaka był oblepiony.
Rozgrzać
olej.
Każdy kawałek
mięsa wrzucać na gorący
olej oddzielnie, żeby
mięska się nie pozlepiały.
Smażyć tak długo, aż kęski będą rumiane (ok.3 minuty), po usmażeniu odkładać na papierowym ręczniku. Gdy wszystkie kawałki będą usmażone, należy przygotować sos.
Do miski wsypać
skrobię,
mąkę,
cukier,
sezam, dodać
bulion,
ocet,
sos sojowy,
olej sezamowy i
wino ryżowe (ja dodałam
wódkę). Wszystko dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia
cukru. W woku rozgrzać 2 łyżki
oleju arachidowego, dodać
cebulę,
czosnek i
imbir. Chwilę smażyć, dodać wymieszane, pozostałe składniki sosu i podgrzewać cały czas mieszając.
Gdy sos będzie gęsty, dołożyć
kurczaka w cieście i gotować jeszcze przez minutkę. Wyłączyć. Podawać na
ryżu, przybrane
kiełkami i posiekaną
dymką.
Smacznego!