ßßß
Kurczak pomarańczowy(4-5 porcji)Składniki na kurczaka:4 piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w grubą kostkę2 jajka, roztrzepane1 szklanka skrobi kukurydzianej (lub mąki kukurydzianej)1 łyżeczka sodysól i pieprzolej roślinny do głębokiego smażeniaSkładniki na sos:2,5 cm świeżego imbiru, startego na tarce3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę2 łyżki oleju sezamowego1 szklanka soku pomarańczowego1/4 szklanki sosu sojowego1/2 szklanki bulionu drobiowego1/4 szklanki octu ryżowego1/3 szklanki cukru1/2 łyżki startej skórki pomarańczowej1 łyżeczka płatków chilli lub pokruszonego suszonego chillibiały pieprz2 łyżki skrobi kukurydzianej (mąki kukurydzianej)1 łyżeczka sezamu1 posiekana dymka, do podaniaPrzygotowanie:Wlej olej roślinny do głębokiej patelni i rozgrzej go do 180 oC.W większej misce dokładnie wymieszaj skrobię (lub mąkę) kukurydzianą, sodę, sól i pieprz. Kawałki kurczaka zanurz w rozbełtanym jajku i dokładnie obtocz w mieszance mącznej. Tak przygotowanego kurczaka wrzuć do oleju i smaż do ładnego zarumienienia. Przełóż na papierowe ręczniki w celu odsączenia jak największej ilości tłuszczu i odstaw.W rondlu, najlepiej z grubym dnem, rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego. Dodaj czosnek, imbir, skórkę pomarańczową i chilli i smaż przez chwilę, aż poczujesz intensywny aromat. Następnie dodaj ocet ryżowy, sok pomarańczowy, sos sojowy, bulion z kurczaka i cukier, doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw białym pieprzem do smaku.W małej miseczce wymieszaj 2 łyżki skrobi kukurydzianej z 2 łyżkami wody, wlej do gotującego się sosu i dokładnie mieszaj. Gotuj przez kolejną minutę, aż sos zgęstnieje, po czym zdejmij z ognia.Włóż kurczaka do dużej miski, wlej sos i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerze, posyp sezamem i dymką i podawaj.Smacznego!
English versionOrange Chicken(4-5 servings)Ingredients for the chicken:4 skinless boneless chicken breasts, cut into cubes2 eggs, beaten1 cup cornstarch1 teaspoon baking sodasalt and peppervegetable oil for fryingIngredients for the sauce:2 , 5 cm fresh ginger, grated3 cloves garlic, minced2 tablespoons sesame oil1 cup orange juice1/4 cup soy sauce1/2 cup chicken stock1/4 cup rice vinegar1/3 cup sugar1/2 tablespoon grated orange zest1 teaspoon red pepper flakeswhite pepper2 tablespoons cornstarch1 teaspoon sesame seeds1 stalk green onion, choppedPreparation:Heat the oil in a frying pan to 180 oC.In a large mixing bowl, mix cornstarch, baking soda, salt and pepper until well blended. Dip chicken pieces into beaten egg, and roll in cornstarch mixture until well coated. Fry chicken pieces in hot oil until golden brown. Transfer to paper towel to drain the excess oil and set aside.In a saucepan, heat 2 tablespoons of sesame oil. Add garlic, ginger, orange zest and red chili flakes, cook until fragrant. Add rice vinegar, orange juice, soy sauce, chicken stock and sugar into the saucepan. Bring the sauce to boil and reduce the heat to medium low. Simmer for about 10 minutes, stirring occasionally. Season with white pepper.Mix 2 tablespoons of cornstarch with 2 tablespoons of water. Add into the sauce and stir to mix. Continue cooking for another minute, until the sauce thickens. Turn off the heat.Place fried chicken pieces into a large mixing bowl. Add sauce into the bowl, toss until the chicken is coated in sauce. Transfer to a plate, sprinkle with sesame seeds and chopped green onion to serve.Enjoy!
Share the post "Kurczak pomarańczowy / Orange chicken"

