ßßß
Lubię chińszczyznę, niestety jeżeli chodzi o dania na wynos w Anglii nie znalazłam jeszcze dobrej :( dlatego raz na jakiś czas można zaszaleć i przygotować coś niezbyt zdrowego w domu... I tak właśnie to było z tym kurczakiem :PMięso jest miękkie, sos słodko- słony... dobre :)
Składniki :- na marynatę :* 120 ml bulionu,* 60 ml sosu sojowego,* 40 ml płynnego miodu,* 25 ml octu ryżowego,* 2 łyżki brązowego cukru,* 1 łyżka mąki kukurydzianej,* 1 łyżeczka oleju sezamowego,* 2 piersi z kurczaka, pokrojone w dużą kostkę,- na sos :* 1 łyżka oleju sezamowego,* 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,* 1 łyżka tartego imbiru,* szczypta płatków chili,* 2 łyżki miodu,- na panierkę :* 1 białko z jajka,* 3/4 szklanki mąki kukurydzianej,* 1/4 szklanki mąki pszennej,* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,* olej do smażenia,* sezam do posypania,* garść posiekanego grubego szczypioru,
Przygotowanie :Marynata.Wszystkie składniki marynaty razem z kurczakiem zmieszaj w misce, zakryj folią lub przykrywką i odstaw na noc do lodówki.Odlej 40 ml marynaty.Nie wylewaj marynaty.Gdy mięso już się zamarynuje.Na patelni rozgrzej łyżkę oleju sezamowego, podsmaż przez 2 minuty czosnek, imbir, szczyptę płatków chili, dodaj odłożoną marynatę i miód.Gotuj przez kilka minut do czasu aż sos nie zgęstnieje i będzie ciemniejszy.Zdejmij z ognia i odstaw.Panierka.Mąkę kukurydzianą zmieszaj z mąką pszenną i sodą oczyszczoną.Białko ubij na sztywną pianę.Mąkę zmieszaj dodając stopniowo marynatę z kurczaka do czasu uzyskania odpowiedniej gęstości - ciasto powinno być trochę bardziej gęste niż na naleśniki.W małym garnku rozgrzej duża ilość oleju ( około 5 cm ).Kawałki kurczaka osusz podziel na dwie części i po kolei obtocz w białku a następnie w cieście.Smaż kurczaka wkładając po kilka kawałków, często obracając do czasu aż będą równomiernie brązowe.Odkładaj na papierowy ręcznik.Zagrzej przygotowany wcześniej sos, dodaj kurczaka i zmieszaj aby kawałki mięsa równo się pokryły.Podawaj z ryżem, posypane sezamem i szczypiorem.