ßßß
Składniki:ok 100 g makaronu na osobę- u mnie gryczany soba1 cebula2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i zamarynowane w dwóch łyżkach sosu sojowego2 marchewki1 czerwona papryka- bez nasion- paprykę pozbawiłam skóry- piekłam ją w piekarniku z funkcja grilla aż skórka się lekko przypiekła po wystudzeniu schodzi praktycznie sama100 g pędów bambusa z puszki (waga po odsączeniu)olej arachidowysos:125 ml wody1 łyżka mąki ryżowej (lub nieco więcej)4 łyżki octu ryżowego3 łyżki brązowego cukru2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego2 łyżeczki pasty pomidorowej2-3 ząbki czosnkuplaster świeżego imbirusólWykonanie:Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Marchewkę pokrój w słupki, cebulę w półplasterki a paprykę w kostkę- jeśli jej nie obierasz ze skory pokrój ją drobno. Przygotuj sos. Wodę wymieszaj z mąka. Pozostałe składniki wymieszaj w rondlu i doprowadź do wrzenia. Dodaj mąkę i gotuj aż sos zgęstnieje. Odstaw. Rozgrzej patelnię i wlej olej. Wrzuć cebulę i smaż minutę ciągle mieszając. Dodaj kurczaka smaż kolejna minutę. Dodaj marchewkę, paprykę i smaż ok 3 minuty. Gdy mięso będzie wysmażone a warzywa lekko zmiękną dodaj pędy bambusa i wlej sos i wymieszaj. Dodaj makaron. Dobrze wymieszaj całość. Podawaj od razu po przygotowaniu.Smacznego!