ßßß
SajgonkiSkładniki na 30 małych sajgonek30 płatów papieru ryżowego1 pierś z kurczaka750g mieszanki chińskiej (marchewka, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby Mun, papryka)50g makaronu z fasoli Mung3 łyżki sosu sojowego2 ząbki czosnku2cm świeżego imbirusól, pieprz1 jajkoolej do smażeniaPierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać 2 posiekane ząbki czosnku i sos sojowy, usmażyć na patelni. Dodać mieszankę chińską i dusić pod przykryciem do miękkości, dodać starty świeży imbir. Makaron z fasoli Mung przygotować według instrukcji na opakowaniu, makaron pokroić na mniejsze części. Kurczaka, warzywa i makaron wymieszać, dosmakować solą, pieprzem i sosem sojowym. Całość wystudzić, dodać surowe jajko i wymieszać.Płaty papieru ryżowego maczać przez 2 sekundy w ciepłej wodzie, nakładać łyżkę farszu i zwijać w "krokieciki". Odstawić, aby woda obciekła. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron (u mnie ok. 1cm oleju, nie muszą być smażone na głębokim oleju). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z sosem chilli.
