Wykonanie
Pin It
Dobrze
mieć córki ! Czasami to one szkolą mnie kulinarnie. Tym razem ja robiłam za pomoc kuchenną :-), a gotowała Starsza. Sajgonki smażyłyśmy na patelni, jednak następnym razem w ruch pójdzie frytkownica.Składniki:2
piersi z kurczaka1 spora
cebula1
marchewka1 garść namoczonych wcześniej
grzybów Mun1/2 szklanki
pędów bambusa1/2 szklanki
kiełków sojowych2 szklanki pokrojonego
makaronu sojowego, uprzednio zalanego wrzątkiem1 cm kawałek świeżego
imbiru2
jajka4 łyżki ciemnego
sosu sojowego2 łyżki
sosu ostrygowegosól,
pieprz10 krążków
papieru ryżowegoolej do głębokiego smażeniaWykonanie:
Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, mieszamy z 2 łyżkami
sosu sojowego i z
sosem ostrygowym, solimy,
pieprzymy i odstawiamy na 30 minut.W międzyczasie
cebulę kroimy w piórka,
grzyby w paseczki,
marchewkę ścieramy na "grubej tarce", a
imbir ścieramy na "małej" tarce.
Kurczaka smażymy, odstawiamy z ognia i dodajemy do niego wszystkie pozostałe składniki sajgonek. Mieszamy.Na duży talerz wlewamy odrobinę
wody, moczymy w niej jeden krążek
ryżowy, tak aby był elastyczny. Mniej więcej na środek nakładamy łyżkę farszu i zwijamy tak jak nasze krokiety, czyli najpierw boki do środka, a później rolujemy.Sajgonki smażymy na głębokim dobrze rozgrzanym tłuszczu do momentu kiedy będą rumiane i chrupiące.Podajemy z ulubionym sosem: słodko-kwaśnym, ostro-kwaśnym, słodkim z
chili...