ßßß Cookit - przepis na Sajgonki mięsne

Sajgonki mięsne

nazwa

Wykonanie

Z mężem raz na jakiś czas lubimy wybrać się do "Chińczyka" na obiad. Zazwyczaj na przystawkę zamawiamy sajgonki, a na danie główne kurczaka w cieście kokosowym, podanego na gorącym półmisku. Mmm pycha! Jesteśmy jednak świadomi tego, jakie jest to niezdrowe... Dlatego postanowiliśmy sajgonki tym razem przygotować sami w domu. Przynajmniej nie kusiło nas na kolejne, tłuste dania :) Przygotowanie sajgonek to świetna zabawa. Można nadziewać je wg gustu. My przygotowaliśmy je z mięsem mielonym, warzywami i makaronem sojowym. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
1 op. papieru ryżowego
50 dag mięsa mielonego (u nas mieszane)
50 g makaronu sojowego (może być więcej)
jajko
duża marchewka
duża garść kapusty pekińskiej
cebula
30 g pędów bambusa (ze słoika)
50 g kiełek fasoli mung (ze słoika)
20 g grzybów MUN
3 - 4 łyżki sosu sojowego
pieprz
olej do smażenia
do podania sos sojowy i/lub słodko-ostry sos chilli
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby MUN moczymy w gorącej wodzie przez 20 minut, następnie jeśli kupiliśmy całe kroimy w cienkie paski.
Makaron przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy na 3 minuty. Gdy zmięknie, odcedzamy, studzimy i kroimy w 5 cm paski.
Marchew, kapustę pekińską, cebulę i pędy bambusa kroimy w słupki. Do warzyw dodajemy mięso, jajko, grzyby, kiełki fasoli, makaron oraz 3 łyżki sosu sojowego. Farsz doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Pojedyncze placki papieru ryżowego zanurzamy w misce z ciepłą wodą i kładziemy na desce by zmiękły. Na placek nakładamy farsz i zwijamy ściśle sajgonki.
Gotowe sajgonki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju do czasu, aż będą złotobrązowe. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem sojowym oraz sosem chilli.
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2016/02/sajgonki-miesne.html