ßßß
SKŁADNIKI:1 op. papieru ryżowego50 dag mięsa mielonego (u nas mieszane)50 g makaronu sojowego (może być więcej)jajkoduża marchewkaduża garść kapusty pekińskiejcebula30 g pędów bambusa (ze słoika)50 g kiełek fasoli mung (ze słoika)20 g grzybów MUN3 - 4 łyżki sosu sojowegopieprzolej do smażeniado podania sos sojowy i/lub słodko-ostry sos chilliPRZYGOTOWANIE:Grzyby MUN moczymy w gorącej wodzie przez 20 minut, następnie jeśli kupiliśmy całe kroimy w cienkie paski.Makaron przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy na 3 minuty. Gdy zmięknie, odcedzamy, studzimy i kroimy w 5 cm paski.Marchew, kapustę pekińską, cebulę i pędy bambusa kroimy w słupki. Do warzyw dodajemy mięso, jajko, grzyby, kiełki fasoli, makaron oraz 3 łyżki sosu sojowego. Farsz doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.Pojedyncze placki papieru ryżowego zanurzamy w misce z ciepłą wodą i kładziemy na desce by zmiękły. Na placek nakładamy farsz i zwijamy ściśle sajgonki.Gotowe sajgonki smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju do czasu, aż będą złotobrązowe. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem sojowym oraz sosem chilli.
