Wykonanie
Z mężem raz na jakiś czas lubimy wybrać się do "Chińczyka" na obiad. Zazwyczaj na przystawkę zamawiamy sajgonki, a na danie główne
kurczaka w cieście
kokosowym, podanego na gorącym półmisku. Mmm pycha! Jesteśmy jednak świadomi tego, jakie jest to niezdrowe... Dlatego postanowiliśmy sajgonki tym razem przygotować sami w domu. Przynajmniej nie kusiło nas na kolejne, tłuste dania :) Przygotowanie sajgonek to świetna zabawa. Można nadziewać je wg gustu. My przygotowaliśmy je z
mięsem mielonym, warzywami i
makaronem sojowym. Zapraszam!
SKŁADNIKI:1 op.
papieru ryżowego50 dag
mięsa mielonego (u nas mieszane)50 g
makaronu sojowego (może być więcej)
jajkoduża
marchewkaduża garść
kapusty pekińskiejcebula30 g
pędów bambusa (ze słoika)50 g kiełek
fasoli mung (ze słoika)20 g
grzybów MUN3 - 4 łyżki
sosu sojowegopieprzolej do smażeniado podania
sos sojowy i/lub słodko-ostry sos
chilliPRZYGOTOWANIE:
Grzyby MUN moczymy w gorącej wodzie przez 20 minut, następnie jeśli kupiliśmy całe kroimy w cienkie paski.
Makaron przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą
wodą i przykrywamy na 3 minuty. Gdy zmięknie, odcedzamy, studzimy i kroimy w 5 cm paski.
Marchew,
kapustę pekińską,
cebulę i
pędy bambusa kroimy w słupki. Do warzyw dodajemy
mięso,
jajko,
grzyby,
kiełki fasoli,
makaron oraz 3 łyżki
sosu sojowego. Farsz doprawiamy
pieprzem i dokładnie mieszamy.Pojedyncze placki
papieru ryżowego zanurzamy w misce z ciepłą
wodą i kładziemy na desce by zmiękły. Na placek nakładamy farsz i zwijamy ściśle sajgonki.Gotowe sajgonki smażymy na rozgrzanym, głębokim
oleju do czasu, aż będą złotobrązowe. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z
sosem sojowym oraz sosem
chilli.