ßßß Cookit - przepis na Sajgonki

Sajgonki

nazwa

Wykonanie

Sajgonki wywodzą się z kuchni wietnamskiej. W papier ryżowy zawija się mięsno-warzywny farsz i smaży na głębokim oleju. Nie każdy lubi kuchnię orientalną, więc zapewne nie każdemu będzie smakować. Poniżej przepis i sposób zawijania sajgonek.
Sajgonki (farsz na ok. 25 szt.)
papier ryżowy
25 dag mięsa mielonego
1 marchewka
100 g makaronu chińskiego
3 liście kapusty pekińskiej
1 jajko
1 cebula
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
grzyby mung (opcjonalnie - nie dodawałam)
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone, sos sojowy. Usmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
Do osobnej miski włożyć makaron chiński. Zalać wrzątkiem i zostawić na 5 minut. Odcedzić i pokroić na paski ok. 5 cm.
Marchew pokroić w paseczki, kapustę pekińską na kawałki omijając twarde części. Wymieszać z makaronem i mięsem. Jeśli używamy grzybów, to zaparzyć je i pokroić na kawałki. Do farszu dodać jajko, wymieszać.
Do głębokiego talerza wlać ciepłą wodę i zanurzać papier ryżowy. Chwilkę zostawiamy, kładziemy następnie na desce i w dolnej części kładziemy łyżkę farszu.
Zawijamy najpierw dolną część:
Następnie nakładamy jeden bok i drugi.
Zwijamy by powstał walec.
Sajgonki najlepiej na chwilę zostawić, by papier osuszył się z wody, żeby nie pryskało podczas smażenia. Smażymy na głębokim (sajgonki mogą być zanurzone mniej więcej w połowie, gdy usmaży się jedna strona na złoto, to obracamy i smażymy z drugiej strony) i rozgrzanym tłuszczu. Podajemy gdy nieco przestygną.
Można podawać z gotowymi sosami np. TaoTao lub mniej tradycyjnie np. z sosem czosnkowym.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/01/Sajgonki.html