ßßß
Tak, wszystko to prawda. UWIELBIAM to nasze, polskie chińskie żarcie! Od dawna i na zawsze. Z woka, z patelni, z ryżem czy chińskim makaronem - wszystko jedno. Byle z dobrze wymieszanym sosem i dużą ilością warzyw. Zawsze ogromna porcja. Jak mam kiepski humor - robię sobie taki obiad na szybko - zawsze pomaga :)Składniki na 1 dużą porcję:pojedyncza pierś z kurczakaprzyprawa garam masala1 łyżka mąki ziemniaczanejsól1 marchewka1 por (biała część)1/2 czerwonej papryki1 nieduża cebula1 ząbek czosnkuolej do smażeniaSos (mmmmmm!):2 niepełne łyżki octu ryżowego2 łyżki wody3-4 łyżki sosu sojowego2 łyżki brązowego cukruWszystkie składniki wymieszać do rozpuszczenia się cukru.Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i odstawić na czas przygotowania reszty składników.Marchewkę pokroić w słupki, pora w cienkie paski (wzdłuż pora). Paprykę i cebulę - w kostkę. Czosnek pokroić z plasterki.Na patelni rozgrzać olej, kurczaka posypać mąką ziemniaczaną, wymieszać. Na patelnię wrzucić wszystkie warzywa, smażyć kilka minut. Po tym czasie wyjąć je na talerz, wrzucić kurczaka, obsmażyć na większym ogniu przez 3-4 minuty. Po tym czasie wrzucić warzywa. Wlać sos i gotować danie aż sos zgęstnieje.Wyłożyć na talerz, dodać ryż/makaron. Zajadać. Ah, rozmarzyłam się, jutro znowu robię! :) No i ważne! Inspiracja !