ßßß
Nieco słodkie, nieco kwaśne, dobrze że się załapało na zdjęcie, bo później szybko zniknęło, włącznie z resztkami z patelni :-).Spodoba się Wam ten przepis, zachęcam do wypróbowania.Składniki:300 g wieprzowiny (może to być karczek)1 marchewka1 por1 czerwona papryka1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżki mąki ziemniaczanejsól, pieprzimbir, chili (świeże lub w formie przyprawy z torebki)olej kokosowySos:6 łyżek sosu sojowego3 łyżki octu ryżowego4 łyżki ciepłej wody3 łyżki cukru brązowegoWykonanie:Pracę rozpoczynamy od przygotowania warzyw. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie wstążki np. za pomocą obieraczki do warzyw. Przekrawamy je na pół, aby były nieco krótsze. Z pora usuwamy ciemno zielone części, przekrawamy na pół, myjemy dokładnie i kroimy w cienkie paseczki. Paprykę po oczyszczeniu i pokrojeniu na ćwiartki, również kroimy w cienkie paseczki, a cebulę w piórka.
Na patelni (lub w woku) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy warzywa i smażymy kilka minut na średnim ogniu. Warzywa powinny lekko zmięknąć, ale wciąż będą chrupiące. Ściągamy je z patelni i odstawiamy.Mięso kroimy w cienkie paseczki, obtaczamy w mące ziemniaczanej (dzięki niej sos nam ładnie zgęstnieje później) i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną kolejną łyżką oleju. Smażymy aż się zezłoci i nie będzie surowa.Do mięsa dodajemy warzywa, doprawiamy imbirem i chili, dodajemy sos i smażymy kilka minut, ciągle mieszając. Sos zgęstnieje, a całość przejdzie smakami.
Danie podajemy z ryżem.Smacznego!