ßßß
Kolejna wariacja mojego ulubionego chińczyka. Tym razem ze śeieżym groszkiem przyniesionym wczoraj z działki - pycha!Składniki (na 2-3 porcje):1 cebula3 marchewki150 g świeżego groszku1 pierś z kurczakapapryka słodka i ostrakurkumaimbirłyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)1 łyżka sosu sojowegosólsos (4 łyżki octu ryżowego, 4 łyżki wody, 5 łyżek sosu sojowego, 4 czubate łyżki brązowego cukru)Kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miseczki, zasypać mąką i przyprawami do smaku, podlać łyżkę sosu sojowego, wymieszać i odstawić.Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w niewielkie słupki. Rozgrzać odrobinę oleju na dużej patelni, wrzucić cebulę, po kilku minutach marchewkę. Smażyć 6-7 minut, dodać groszek, wymieszać i trzymać na patelni jeszcze przez 3 minuty. Następnie warzywa przesunąć na bok, a na środek patelni wrzucić kurczaka i dokładnie obsmażyć. Całość wymieszać, wlać sos i mieszając smażyć jeszcze kilka minut, aż sos dokładnie pokryje warzywa.W międzyczasie przygotować makaron chiński. Wyłożyć go na talerze, wrzucić zawartość patelni.Smacznego :)