ßßß
Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka1 łyżka sosu sojowego grzybowego1 łyżka sosu sojowego jasnegoOczyszczoną pierś kroję w niewielkie i cienkie około 0 , 5 cm szerokości i 1 , 5 cm długości kawałki. Przekładam do miseczki, dodaję sosy, mieszam zawartość i odkładam do lodówki na czas przygotowania reszty.5 grzybków mun1 średnia marchewka1/3 szk. zielonego groszku5 suszonych pomidorów3 cm kawałek imbiru1 duża lub 2 średnie cebule1 duży lub 2 małe ząbki czosnku1 papryczka chilli suszona lub świeża (jest ostrzejsza)około 5 łyżek wody do podduszeniaolej do smażenia ze suszonych pomidorów1 łyżeczka octu1 łyżeczka papryki słodkiej1 łyżeczka kurkumyMakaron zalewam zimną wodą i moczę około 10 min. Odcedzam i przelewam wrzątkiem następnie przepłukuję jeszcze zimną wodą. Przecedzony kroję nożyczkami na około 5 cm kawałki. Grzyby zalewam wrzątkiem i moczę 5 min. następnie kroję w kostkę. Marchewkę obieram, kroję w słupki. Pomidory, połowę cebuli, imbir, chilli kroję w drobną kostkę, drugą połowę cebuli w piórka. Do łyżeczki octu dodaję przyprawy, mieszam w garnuszku i odstawiam.
Rozgrzewam patelnię z łyżką oleju dodaję marchewkę podsmażam chwilkę i podlewam odrobią wody tak by się poddusiła 5 min.(Uwaga! pryska!) Gdy woda odparuje dolewam łyżkę oleju dodaję kolejno cebulę w piórka, cebulę z czosnkiem, imbir chwilkę podsmażam. Dodaję mięso na nie wylewam ocet z przyprawami mieszam by się nie przypaliło, można podlać łyżką wody by troszkę poddusić. Woda szybko odparuje i mięso się przysmaży nabierze ładnego koloru wówczas dodaję pomidory, paprykę, grzyby, groszek i oczywiście makaron. Mieszam to wszystko chwilę razem podsmażam i obiadek gotowy. Danie polałam po wierzchu łyżką sosu sojowego.
Mąż był zachwycony ;)