ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegosos sojowy 2 łyżek stołowychsól 0,25 łyżek deserowychwino ryżowe 1 łyżek stołowychskrobia ziemniaczana 2 łyżek stołowychcukier 3 łyżek deserowychskrobia kukurydziana 1 łyżek deserowychrosół 0 . 5 szklanekolej sezamowy 1 łyżek deserowychocet jabłkowy 1 łyżek deserowychsos sojowy 2 łyżek stołowychfilet z kurczaka 800 gramówpieczarki 200 gramówpor 3 łyżek stołowychczosnek 3 ząbkiimbir 0,2 sztukcebula zielona 5 sztukolej z orzechów 2 łyżek stołowychchili 2 sztukpapryka czerwona 0,5 sztukpapryka zielona 0,5 sztukorzechy arachidowe 0,5 szklanekWykonanie:Filet z kurczaka , myjemy i kroimy w kostkę. Wyrabiamy marynatę:0,25 łyżeczki soli, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka wina ryżowego, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, mieszamy dokładnie to z mięsem i odstawiamy na 3 godziny. W między czasie smażymy na patelni stłuczone orzechy na złotawy kolor. Pozostawiamy. Kroimy w drobne kawałki, imbir,czosnek, cebulki, pieczarki i papryczki. Składniki sosu:0,5 szklanek rosołu, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1 łyżka octu jabłkowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej, wszystko razem dokładnie mieszamy. W patelni smażymy przez chwilę chili i czosnek i odkładamy. Fileta z kurczaka smażymy, delikatnie mieszając , aż powstanie złoty kolor. Dodajemy czerwoną paprykę, chili, imbir, czosnek, pieczarki i cebulkę.Smażymy. Wszystko razem zalewamy sosem i dodajemy orzechy. Pozostawiamy na ogniu aż zgęstnieje.Uwagi:Wino ryżowe można zastąpić octem jabłkowym.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia ChińskaPotrawy z MięsaKomentarze:Autor: aniaData: 2011-02-18przepis pierwsza klasa, danie smakowalo calej rodzinie :) wprowadziłam jednak kilka zmian z powodu praku niektorych produktow a i tak bylo ok ;-)) dzieki;-)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: