Wykonanie
Przepisów na pasty z
papryki mamy dużo. Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia takiego smarowidła. Ponieważ czas
przetworów aktywny , więc każdy nawet w pracy czym się dzieli. Stąd mój przepis. Wypróbowany przez znajomą, a teraz już przeze mnie. Pasta doskonała do pizzy,
sosów i zwyczajnie na kanapkę. Przepis odrobinę zmodyfikowany, ponieważ robiłam z połowy porcji, a przy okazji coś trochę pokombinowałam po swojemu. Polecam.



SKŁADNIKI:1.5 kg.
papryki czerwonej1
cebula2
jabłkamała główka
czosnku2 łyżki
soli1 szklanka
cukru1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
octu1.2 łyżeczki
chili1 opakowanie
bazylii ( ja dałam świeżą)2 słoiki
koncentratu pomidorowegoWYKONANIE
Paprykę wrzucamy do wrzątku i chwilę trzymamy nie doprowadzając do zagotowania. Można sprawdzić , czy skórka odchodzi.
Paprykę obieramy ze skórki, kroimy drobno i rozdrabniamy blenderem.
Bazylię, jeśli świeża, siekamy.
Jabłko ścieramy na tarce dodajemy do
papryki.
Cebulkę kroimy w kostkę i chwilę podduszamy na
oleju, dodajemy do pasty ,
czosnek wyciskamy przez praskę.

Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i w dużym garnku gotujemy ok 1 godzinę. Jeśli chcemy , by pasta była bardziej gęsta gotujemy dłużej.Pastą napełniamy słoiczki i pasteryzujemy ok. 15- 20 min.

SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.