ßßß Cookit - przepis na Pasta paprykowa z dodatkiem chilli - wiem, co jem.

Pasta paprykowa z dodatkiem chilli - wiem, co jem.

nazwa

Wykonanie

Przepisów na pasty z papryki mamy dużo. Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia takiego smarowidła. Ponieważ czas przetworów aktywny , więc każdy nawet w pracy czym się dzieli. Stąd mój przepis. Wypróbowany przez znajomą, a teraz już przeze mnie. Pasta doskonała do pizzy, sosów i zwyczajnie na kanapkę. Przepis odrobinę zmodyfikowany, ponieważ robiłam z połowy porcji, a przy okazji coś trochę pokombinowałam po swojemu. Polecam.
SKŁADNIKI:
1.5 kg. papryki czerwonej
1 cebula
2 jabłka
mała główka czosnku
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu
1.2 łyżeczki chili
1 opakowanie bazylii ( ja dałam świeżą)
2 słoiki koncentratu pomidorowego
WYKONANIE
Paprykę wrzucamy do wrzątku i chwilę trzymamy nie doprowadzając do zagotowania. Można sprawdzić , czy skórka odchodzi.
Paprykę obieramy ze skórki, kroimy drobno i rozdrabniamy blenderem. Bazylię, jeśli świeża, siekamy.
Jabłko ścieramy na tarce dodajemy do papryki.
Cebulkę kroimy w kostkę i chwilę podduszamy na oleju, dodajemy do pasty , czosnek wyciskamy przez praskę.
Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i w dużym garnku gotujemy ok 1 godzinę. Jeśli chcemy , by pasta była bardziej gęsta gotujemy dłużej.
Pastą napełniamy słoiczki i pasteryzujemy ok. 15- 20 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/10/pasta-paprykowa-z-dodatkiem-chilli.html