Wykonanie
Kolejny świetny przepis na smaczną
paprykę . Ta wersja spokojnie może służyć jako
sałatka do obiadu lub pikle na kanapki .
Papryka jest słodko ostro-kwaśna , idealna . Smak zdecydowanie różni się od zwykłej marynowanej , a jak wiemy nic tak do siebie nie pasuje jak
pomidor,
papryka i
czosnek , tak więc udane
trio na zimowe dni 😉
Składniki na 5 słoików 0 , 5 l :3 kg grubościennej
czerwonej papryki w typie block1 kg
cebuli6 ząbków
czosnku2 łyżki
solizalewa :1 l
soku pomidorowego -gęstego1 szklanka
cukru1 szklanka
octu1 łyżka
chillijedna łyżka
oleju na jeden słoik
Paprykę oczyszczamy z nasion i białych błonek , kroimy w paski lub inaczej jeśli ktoś woli .
Cebulę obieramy i również kroimy w paski . Oba warzywa przekładamy do miski i posypujemy 2 łyżkami
soli , dodając posiekane cieniutko ząbki
czosnku , mieszamy dokładnie i odstawiamy na 24 godziny – wszystko po to żeby zmiękły i przeszły swoim aromatem . Drugiego dnia przekładamy składniki do wyparzonych słoików bez soku który powstał w nocy .
Sok zlewamy do garnka , dodajemy 1 l
soku pomidorowego ,
ocet,
cukier i
chilli . Zagotowujemy i wrzącą marynatą zalewamy słoiki z
papryką , wlewamy po jednej łyżce
oleju na jeden słoik. Zakręcamy i układamy dnem do góry . Następnego dnia pasteryzujemy 15 minut i ponownie odstawiamy dnem do góry , aż do wystygnięcia . Gotowe do pierwszej próby smaku , będą po około 14 dniach , jak wszystko się ze sobą przegryzie. Polecam , naprawdę smakowity przepis 😉