ßßß
Składniki:5 kg czerwonej papryki4 główki czosnku5 papryczek chilli40 dag cukru1 i 1/3 szkl. octu3/4 szkl. oleju5 płaskich łyżek soli750-800 g koncentratu pomidorowego
Wykonanie:Papryki umyć i pokroić na kawałki, a czosnek obrać. Wszystko zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub zblendować. Przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut uważając, żeby sos się nie przypalił.Po tym czasie dodać cukier, ocet, olej, sól i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać i gotować przez kolejne 20 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.Gorący sos przelać do słoików i mocno zakręcić. Sos zapasteryzować, gotując słoiki w wodzie przez ok. 10 minut. Po tym czasie ustawić je do góry dnem do ostygnięcia.Gdy słoiki ostygną, poustawiać je dnem do dołu. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego :)