Wykonanie
Lekko pikantny, mocno
paprykowy sos do słoików. Idealnie pasuje do kanapek, zapiekanek,
wędlin,
mięs, grilla i pizzy. Przy większej ilości
sosu jest praktycznie tyle samo pracy, co przy jednej porcji, a pasteryzacja sprawia, że możemy go przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy, dzięki
czemu zawsze mamy zapas domowego sosu :)

Składniki:5 kg
czerwonej papryki4 główki
czosnku5
papryczek chilli40 dag
cukru1 i 1/3 szkl.
octu3/4 szkl.
oleju5 płaskich łyżek
soli750-800 g
koncentratu pomidorowego

Wykonanie:
Papryki umyć i pokroić na kawałki, a
czosnek obrać. Wszystko zmielić w maszynce do
mielenia mięsa lub zblendować. Przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut uważając, żeby sos się nie przypalił.Po tym czasie dodać
cukier,
ocet,
olej,
sól i
koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać i gotować przez kolejne 20 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.Gorący sos przelać do słoików i mocno zakręcić. Sos zapasteryzować, gotując słoiki w wodzie przez ok. 10 minut. Po tym czasie ustawić je do góry dnem do ostygnięcia.Gdy słoiki ostygną, poustawiać je dnem do dołu. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego :)