ßßß Cookit - przepis na Sos paprykowy

Sos paprykowy

nazwa

Wykonanie

Lekko pikantny, mocno paprykowy sos do słoików. Idealnie pasuje do kanapek, zapiekanek, wędlin, mięs, grilla i pizzy. Przy większej ilości sosu jest praktycznie tyle samo pracy, co przy jednej porcji, a pasteryzacja sprawia, że możemy go przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy, dzięki czemu zawsze mamy zapas domowego sosu :)
Składniki:
5 kg czerwonej papryki
4 główki czosnku
5 papryczek chilli
40 dag cukru
1 i 1/3 szkl. octu
3/4 szkl. oleju
5 płaskich łyżek soli
750-800 g koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Papryki umyć i pokroić na kawałki, a czosnek obrać. Wszystko zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub zblendować. Przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut uważając, żeby sos się nie przypalił.
Po tym czasie dodać cukier, ocet, olej, sól i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać i gotować przez kolejne 20 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.
Gorący sos przelać do słoików i mocno zakręcić. Sos zapasteryzować, gotując słoiki w wodzie przez ok. 10 minut. Po tym czasie ustawić je do góry dnem do ostygnięcia.
Gdy słoiki ostygną, poustawiać je dnem do dołu. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego :)
Źródło:http://stoliczku-nakryj-sie.blogspot.com/2015/02/sos-paprykowy.html