Wykonanie
Bardzo lubię robić i smakować różne sosy. Ten
paprykowy dostałam do spróbowania od mojej mamy, która zrobiła kilka słoiczków na zimę. Ja zrobiłam go także, ale nie zamykałam go w słoiki a zamroziłam w pojemnikach.Taki sos świetnie pasuje do
makaronu, na kanapki, do warzyw czy zapiekanek. W zasadzie można go dodać do wielu dań. Ja dodałam jeszcze do smaku
papryczkę chili, ponieważ zdecydowanie wolę ostrzejsze smaki, ale nie jest to konieczne. Ilość
papryczki chili, jaką macie dodać zależy od waszych smaków, ja dodałam całą.Zapraszam :-)Składniki:- 1,5 kg
papryki czerwonej- pół kg
cebuli- 1 łyżka
soli- pół szklanki
cukru- pół szklanki
oleju- pół szklanki
octu- 500 g
ketchupu (od Folwark)-
papryczka chili (opcjonalnie)Wykonanie:
Paprykę i
cebulę kroimy na kawałki. Zasypujemy
solą i mieszamy, odstawiamy na 3 godziny. Następnie zlewamy sok, który puściła
papryka do garnka i dodajemy
cukier,
olej i
ocet oraz
ketchup i
papryczkę chili. Mieszamy i zalewamy
paprykę. Gotujemy 30 minut, miksujemy blenderem. Ja ze zrobionym sosem przygotowałam spaghetti a resztę sosu przelałam do pojemników i zamroziłam. Możemy ten sos przelać do słoików i pasteryzować 20 minut od zagotowania. Bardzo fajnie pasuje do warzyw i
wędlin.