ßßß Cookit - przepis na Sos paprykowy

Sos paprykowy

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię robić i smakować różne sosy. Ten paprykowy dostałam do spróbowania od mojej mamy, która zrobiła kilka słoiczków na zimę. Ja zrobiłam go także, ale nie zamykałam go w słoiki a zamroziłam w pojemnikach.
Taki sos świetnie pasuje do makaronu, na kanapki, do warzyw czy zapiekanek. W zasadzie można go dodać do wielu dań. Ja dodałam jeszcze do smaku papryczkę chili, ponieważ zdecydowanie wolę ostrzejsze smaki, ale nie jest to konieczne. Ilość papryczki chili, jaką macie dodać zależy od waszych smaków, ja dodałam całą.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1,5 kg papryki czerwonej
- pół kg cebuli
- 1 łyżka soli
- pół szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- pół szklanki octu
- 500 g ketchupu (od Folwark)
- papryczka chili (opcjonalnie)
Wykonanie:
Paprykę i cebulę kroimy na kawałki. Zasypujemy solą i mieszamy, odstawiamy na 3 godziny. Następnie zlewamy sok, który puściła papryka do garnka i dodajemy cukier, olej i ocet oraz ketchup i papryczkę chili. Mieszamy i zalewamy paprykę. Gotujemy 30 minut, miksujemy blenderem. Ja ze zrobionym sosem przygotowałam spaghetti a resztę sosu przelałam do pojemników i zamroziłam. Możemy ten sos przelać do słoików i pasteryzować 20 minut od zagotowania. Bardzo fajnie pasuje do warzyw i wędlin.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/10/sos-paprykowy.html