ßßß
Składniki:2 kg papryki czerwonej2 papryki chili2 słoiczki koncentratu pomidorowego (użyłam dwóch biedronkowych po 190 g)1/3 szklanki oleju2/3 szklanki cukru1/3 szklanki octu1-2 główki czosnku (dałam niecałą główkę mocnego czosnku polskiego)1 łyżka soliew. zioła, np. prowansalskieWszystkie papryki pokroić i poddusić na oleju żeby trochę zmiękły. Zblendować i dodać pozostałe składniki oprócz czosnku i ziół. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 5 minut, dodać wyciśnięty/posiekany czosnek, zblendować jeszcze raz do uzyskania w miarę gładkiej masy. Na koniec dodać zioła, ewentualnie więcej czosnku. Sos świetnie komponuje się z ziołami prowansalskimi, ja mój zostawiłam jednak bez ich dodatku - doprawiać będę po otwarciu słoika.Z podanych proporcji otrzymałam ponad 1 , 5 l sosu.Koszt : ok.13 złCena pewnie porównywalna z niektórymi sosami sklepowymi, ale o ile przyjemniejszy skład!Przepis dodaję do akcji "Domowy wyrób"