ßßß
Zupę tę gotuję na podstawie przepisu zaczerpniętego z książki Katarzyny Pospieszyńskiej pt. „Kuchnia Chińska”. Opisując zupę pikantno-kwaśną autorka pisze: „Zupę tę podaje się w Pekinie bardzo często. Przepis oryginalny mówi o dwu egzotycznych składnikach: zakrzepłej krwi kurzej i serku sojowym, jednak nie są one niezbędne.”Aż chce się dodać: „Na szczęście”:)Uwaga:)Jeśli zechcemy zupę wekować, to musimy to zrobić przed dodaniem jajka.Składniki:1czubata łyżka mąki ziemniaczanej (powoduje ona, że zupa jest lekko zawiesista, możemy ten składnik pominąć, bez obawy o zmianę smaku)5 łyżek wody2 łyżki sosu sojowego3 łyżki octu (6-procentowego) – w oryginale było 5 łyżek1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (lub 1/4 łyżeczki chili)1 roztrzepane jajo4 duże pieczarkimięso z połówki piersi kurczaka2 łyżki oleju3 łyżki posiekanej cebuli1 litr esencjonalnego rosołusól i olej sezamowy do smakuWykonanie:W małej miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą, sosem sojowym, octem, pieprzem i odstawić. (Jak wspomniałam, mąkę ziemniaczaną możemy pominąć, wpływa ona tylko na konsystencję zupy.)Pieczarki i mięso kurczaka pokrajać w cienkie paseczki.W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć cebulę, smażyć przez 2 minuty. Wlać rosół, dodać pieczarki i mięso z kurczaka, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut.Mieszając wlewać do zupy mąkę ziemniaczaną połączoną z innymi składnikami, podgrzewać do zgęstnienia, ciągle mieszać.Mieszać zupę, aż będzie wirowała, powoli wlewać mocno roztrzepane jajo (przecedzić je przez „zęby” widelca tak, aby powstały nitki).Przyprawić olejem sezamowym i solą.Smacznego:)