Wykonanie
Proszę Państwa, zaczął się czas przeziębień, infekcji i przemęczenia. Czas zrobić miksturę, której używać będziemy całą zimę do sałatek, dodatków warzywnych czy marynat, a która postawi na nogi najbardziej nieodpornych na te wszystkie "zarazy" Emotikon
winkRobimy dwie wersje. Pierwszą z
olejem lnianym, do dań na zimno, drugą z rzepakowym, do dań na ciepło.PRZEPIS:250 ml
oleju lnianego/rzepakowegospory kawałek świeżego
imbiru8 ząbków
czosnku2 czubate łyżki
miodu kolendrowego (po 1 roku życia)1 łyżeczka różowej
soli himalajskiej
Imbir ścieramy na tarce.
Czosnek przeciskamy przez praskę i ucieramy, z
solą, w moździerzu. Przekładamy do miseczki, dodajemy starty
imbir,
miód i powoli dolewamy
olej. Sos przechowujemy w lodówce. Będzie się rozwarstwiał, ale wystarczy potrząsnąć słoikiem lub wymieszać łyżką, a
wróci do pierwotnej formy Emotikon
wink