Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Chciałam przygotować coś co zupełnie nie wpisuje się w kanony Wielkanocy. Postanowiłam ,że będzie to
sałatka z
ananasem i paluszkami krabowymi, podana na żółto – dzięki
kurkumie w której był gotowany
ryż. Koniecznie ją wypróbujcie, smakuje jak pasta z
łososia z hawajską nutą.
Składniki:125 g ( op.) paluszków surimi6 plastrów
ananasa100 g
ryżu parabolicznego4 łyżki
majonezusos tabascosólew.
kolendra1 łyżeczka
kurkumyPrzygotowanie:
Ryż zalać
wodą, dodać 1/2 łyżeczki
soli i
kurkumę. Ugotować go aby był półmiękki.Zahartować zimną
wodą. Odstawić.Paluszki pokroić w cienkie plasterki.
Ananasa w kosteczkę (plastry warto ułożyć w piramidkę i pokroić jednocześnie ).Wszystkie składniki wymieszać, dodać
majonez doprawić
tabasco.
Sałatkę można wzbogacić posiekaną
kolendrą, ja akurat jej nie posiadałam aby pasowałaby idealnie.Powiązane notki:Kartofelsalad –
sałatka ziemniaczana2 w 1
sałatka z
tuńczyka z paluszkami surimi lub smakowita pasta do
chlebaSałatka jarzynowa z tortellini
Sałatka brokułowa – królewska light w
sosie jogurtowym