Kawałki tuńczyka, soczysty melon i ananas, do tego kapusta pekińska i ryż. Polane sosem majonezowym z dodatkiem kurkumy i grubo mielonego pieprzu. W prawdzie t uńczyk z puszki nie jest najzdrowszy, ale czasami można się skusić ;) Za to kurkuma ma wspaniałe właściwości prozdrowotne - wspomaga pracę wątroby, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a także zapobiega nowotworom. Ale przede wszystkim uwielbiam ją za cudny żółty kolor :)Składniki:kapusta pekińska 1 mała główkaryż ugotowany na sypko 1/2 szklankiananas 1/2 świeżego lub z puszkimelon (np. galia)1/2majonez (użyłam sojowy)4 łyżkikurkuma sproszkowana 1/4 łyżeczkipieprz, sól do smakuPrzygotowanie:Kapustę pokroić na drobne kawałki, dosypać ugotowany ryż. Ananasa i melona obrać ze skórki, pokroić. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. Polać sosem z majonezu z dodatkiem kurkumy (ewentualnie dosolić), posypać świeżo zmielonym pieprzem.