Wykonanie
Kolejne szybkie i smakowite danie na jesienny posiłek:-)kawałek dyni pokrojonej w kostkę (trochę mniej niż 1 kg),1
cukinia zielona i 1 żółta - pokrojone w ćwierć plasterki;-),2
marchewki pokrojone w talarki,kilka
łodyg selera naciowego pokrojonych w talarki,1 posiekana
cebula,4 ząbki
czosnku pokrojone w cienkie talarki,
sól,
cukier trzcinowy,po szczypcie
papryki słodkiej,
chilli,
kminku,
kolendry,
oregano,
cynamonu,
gałki muszkatołowej,
imbiru,
rozmarynu - utłuczone w moździerzu,
olej rzepakowy,
natka pietruszki do posypania.
Na początku oczywiście rozgrzewam
olej w garnku, wrzucam
czosnek i
cebulę, podsmażam,
solę i cukrzę, bo lubię:-)Dorzucam
marchewkę i
seler, duszę pod przykryciem do czasu aż trochę zmiękną, ale nie za bardzo. Wtedy dodaję
dynię i
cukinię oraz
mieszankę przypraw i
sól do smaku.Podlewam trochę gorącą
wodą, ale nie za dużo, bo zarówno
cukinia, jak i
dynia puszczą własne
soki.Leczo jest gotowe w momencie, gdy
dynia jest już miękka, ale jeszcze się nie rozwala, a reszta warzyw jest jędrna, a nie rozklapciana, czyli dość szybko:-)Zaryzykowałam i podałam leczo
dyniowo-
cukiniowe z
makaronem ryżowym z tapioką. Nie był to najlepszy wybór, bo ten
makaron bardziej pasuje do czegoś o bardzo
ostrym w smaku. Na drugi dzień, podane ze zwyczajnym
białym ryżem, smakowało nam bardziej:-)
Przepis bierze udział w akcji: