Wykonanie
Często zastanawiam się, jakie
zioła dodać jeszcze do danej potrawy, aby otrzymać idealny smak... Często myślę stereotypowo, mało zmieniam, mam nadzięję, że jak dodam jakąś mniej oczywistą
przyprawę, to diametralnie i pozytywne zmienię smak potrawy na pożądany... Zrobiłam więc swoją "ściagę", aby wiedzieć, które z poniższej palety przypraw wybrać do danego rodzaju potraw. Wydrukuję kartkę z poniższą treścią i przykleję ją na wewnętrznej stronie szafki w kuchni. Zrobiłam ją w oparciu o własne doświadczenie, ale i podpowiedzi producentów mieszanek
ziołowych i przepisy potraw. Jeśli masz własne spostrzeżenia, napisz je w komentarzu, listę będziemy wspólnie zmieniać.Zestwienie
ziół i przypraw:do
curry:
kurkuma,
imbir,
kardamon, korzeń
lubczyku,
kolendra,
pieprz czarny,
papryka słodka,
chili,
cynamon.do pizzy:
bazylia,
oregano,
cebula,
czosnek,
natka pietruszki,
rozmaryn,
pieprz czarny,
tymianek.do
wołowiny:
koper,
czosnek,
kminek,
lubczyk,
liść laurowy,
majeranek,
oregano,
papryka czerwona,
pieprz czarny,
natka pietruszki,
rozmaryn,
jałowiec,
cebula,
chili i
currydo
żurku: s ól,
czosnek,
cebula,
majeranek,
pieprz czarny,
liście laurowe,
ziele angielskie,
koperekdo
ziemiaków: s ól,
czosnek, cząber,
kolendra,
cebula,
papryka słodka,
majeranek,
koperek,
chili,
pieprz czarny,
natka pietruszki,
estragondo bigosu:
czosnek,
papryka słodka,
kminek,
cebula,
kolendra,
ziele angielskie,
chili,
pieprz czarny,
liść laurowy,
majeranekdo
mięsa grillowego:
majeranek,
rozmaryn,
tymianek,
oregano,
gałka muszkatołowa, biały i
czarny pieprz,
czosnek,
cebula,
papryka,
pieprz kajeński,
curry,
chilido
baraniny:
estragon,
majeranek,
papryka czerwona,
pieprz czarny,
ziele angielskie,
koper, cząber,
czosnek,
kminek,
szałwia,
cebula,
natka pietruszki,
chili i
currydo
żeberek: s ól,
papryka słodka i ostra,
imbir,
czosnek,
gorczyca,
cukier,
pieprz czarny,
ziele angielskie,
liście laurowe,
cynamon,
majeranekdo
dziczyzny:
estragon,
liść laurowy,
kapary,
pieprz czarny,
goździki,
ziele angielskie,
rozmaryn,
tymianek,
jałowiecdo dań z
fasoli: s ól,
majeranek,
papryka słodka,
czosnek,
gorczyca,
kminek,
kolendra,
chili.
liść laurowy, cząber,
cebula,
papryka czerwona,
estragon,
koper,
bazyliado drobiu: cząber,
estragon, bylica pospolita, nasiona
kminku,
majeranek,
papryka,
pieprz czarny,
seler,
rozmaryn,
tymianek,
cebula,
curry.do
cielęciny: s ól,
czosnek,
cebula,
gorczyca,
papryka słodka,
pieprz czarny,
bazylia,
koperek,
ziele angielskie,
liście laurowe,
majeranek,
gałka muszkatołowa,
papryka czerwona,
natka pietruszki,
rozmaryn,
szałwia,
seler,
cebula,
kapary,
currydo gulaszu:
sól,
czosnek,
papryka słodka,
gorczyca,
chili, cząber,
tymianek,
cebula,
kolendra,
majeranek,
kminek,
szałwiado ryb:
sól,
czosnek,
bazylia,
gorczyca,
imbir,
cukier,
natka pietruszki, kwas
cytrynowy,
rozmaryn,
cebula,
bazylia, cząber,
koper,
trybula ogrodowa,
lubczyk,
liść laurowy,
papryka,
pieprz,
tymianek,
cebulado
wieprzowiny:
sól,
czosnek,
gorczyca,
kminek,
kolendra,
papryka słodka, cząber,
chili,
czosnek,
liść laurowy,
majeranek,
papryka czerwona,
pieprz czarny,
rozmaryn,
szałwia,
tymianek,
cebula,
lubczyk,
curry.do
mięsa duszonego:
sól,
czosnek,
papryka słodka,
gorczyca,
cukier,
kolendra,
chili,
imbir,
tymianek,
majeranek,
rozmaryn,
kurkuma,
bazylia,
szałwia, cząber,
ziele angielskie,
oregano,
owoc jałowca,
natka pietruszki,
pieprz czarny,
goździki,
liście laurowedo
mięsa mielonego: s ól,
czosnek,
pieprz czarny,
gorczyca,
papryka słodka,
majeranek,
chili,
kolendra,
szałwia,
cebula,
ziele angielskie,
tymianek,
rozmaryn,
natka pietruszki,
goździkido
indyka: s ól,
papryka słodka,
czosnek,
cebula,
pomidor suszony,
cukier,
bazylia,
chili,
pieprz czarny,
gałka muszkatołowa,
kurkuma.