ßßß
Wszyscy wiemy, że podstawą smacznej potrawy, oprócz dobrej jakości produktu, są przyprawy. Zdarza się, że z braku czasu idziemy na łatwiznę i zamiast kombinować z różnymi mieszankami, kupujemy po prostu sklepowe. Do pizzy, mięsa, kurczaka, ryb czy nawet ziemniaków - wybór jest naprawdę duży. Niestety czasem nie zdajemy sobie sprawy, że nawet takie pozornie nieszkodliwe mieszanki kryją w sobie mnóstwo niechcianych dodatków. Okazuje się, że nie tylko możemy znaleźć nadmiar soli i glutaminianu, ale też mąkę, cukier, karmel czy olej.Spójrzcie na skład jednej z dostępnych na rynku przypraw do mięs:wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, mąka pszenna, sól, papryka (7,9%), cukier, cebula (2,5%), koncentrat pomidorowy (2%), olej palmowy, czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, pieprz czarny, ekstrakty warzywne (cebula, papryka), oregano, tymianek,barwnik: karmel amoniakalny, majeranek, papryka ostra,substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemuChyba mało komu przyszłoby do głowy, że producenci są w stanie dodawać olej i karmel nawet do przypraw. Oczywiście to tylko przykład, nie wszystkie mieszanki są złe. Jak się dobrze postaramy, to znajdziemy całkiem przyzwoite. Pytanie tylko po co, skoro można zrobić samemu? Przygotowałam dla Was 8 przepisów, które pozwolą Wam zdrowo przyprawić swoje ulubione potrawy. W podanych składnikach celowo nie uwzględniłam soli. Myślę, że najlepiej dodawać ją w trakcie robienie potraw, w ilościach jakie preferujemy. Oczywiście im mniej tym lepiej :)1. Czerwona przyprawa do mięs2 łyżki słodkiej papryki1 łyżeczka ostrej papryki2 łyżki cząbru1 łyżeczka pieprzu2. Przyprawa do marynowania mięs1 łyżeczka suszonej cebuli1 łyżeczka czosnku granulowanego1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka oregano1 łyżeczka mielonej gorczycy1 łyżeczka lubczyku3. Przyprawa do ryb1 łyżeczka szałwii1 łyżeczka tymianku2 łyżeczki suszonej natki pietruszki2 łyżeczki bazylii2 łyżeczki pieprzu cytrynowego4. Przyprawa do kurczaka2 łyżki papryki słodkiej1 łyżeczka papryki ostrej1 łyżeczka czosnku granulowanego1 łyżeczka imbiru w proszku1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka zmielonej kolendry0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
5.Przyprawa do zup1 łyżka suszonego lubczyku3 łyżki suszonej włoszczyzny1 łyżeczka suszonej cebuli1 łyżeczka suszonej natki pietruszki½ łyżeczki tymianku1 łyżeczka kurkumy6. Przyprawa do pizzy2 łyżeczki oregano1 łyżka bazylii2 łyżki suszonej cebuliszczypta tymianku½ łyżeczki granulowanego czosnku7. Przyprawa do ziemniaków4 łyżeczki tymianku2 łyżeczki mielonej kolendry2 łyżeczki majeranku1 łyżeczka rozmarynu2 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżeczki granulowanego czosnku1 łyżeczka koperku1/2 łyżeczki zmielonego kminku1/4 łyżeczki ostrej papryki1 łyżeczka pieprzu8. Przyprawa do spaghetti bolognese1,5 łyżeczki suszonej cebuli1 czubata łyżeczka oregano1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki1 łyżeczka granulowanego czosnku1 łyżeczka natki pietruszki1 łyżeczka bazylii1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki1/4 łyżeczki rozmarynu1/4 łyżeczki tymianku1/4 łyżeczki szałwii1/4 łyżeczki majeranku1/2 łyżeczki mielonego pieprzu