Wykonanie
W sklepach ze zdrową i importowaną żywnością, oraz w przepisach potraw wielu kuchni spotykam często składniki,
zioła,
przyprawy, o których nie słyszałam i których nigdy nie widziałam. Stosowane w gotowaniu
przyprawy nadają charakterystyczny smak kuchni danego regionu, można je odtworzyć tylko dzięki nim. Podczas wielu podróży nie raz byłam na lokalnych targowiskach, gdzie sprzedawane były
przyprawy występujące w danym regionie i stosowane w lokalnej kuchni. W większości miejsc na świecie nigdy nie
będę; książki, filmy i gotowanie pozwalają mi przenieść się w najbardziej odległe miejsca świata i chociaż symbolicznie poczuć klimat i specyfikę danego miejsca na Ziemi.Moje ulubione
przyprawy, to
tymianek i
papryka wędzona, a ostatnio do tej listy muszę dopisać czubricę zieloną (mieszanka cząbru,
czosnku,
cebuli i
natki pietruszki), którą dodaję do warzyw, ryb,
sosów.Jakie
przyprawy, oraz składniki nadają smak w jakiej kuchni?kuchnia włoska: iść laurowy,
rozmaryn,
orzechy pini,
cebula,
czosnek,
sól,
bazylia,
oregano,
tymianek, cząber,
chili,
anchois,
bazylia, ziarna
kopru,
majeranek,
natka pietruszki,
papryka .kuchnia chińska (5 smaków): k oper włoski,
pieprz czarny,
cynamon,
goździki,
sól,
kmin rzymskikuchnia chińska, pozostałe:
sezam,
imbir,
chilli, zielona
cebula,
czosnek,
sos sojowy,
olej sezamowykuchnia indyjska:
kardamon, liście kaffir,
kurkuma,
cynamon,
anyż, p
ieprz,
chilli,
curry,
kolendra,
kmin,
czosnek, korzeń
imbiru,
kozieradka,
mięta,
gorczyca,
sezam,
papryka,
szafran,
goździki.kuchnia werdyjska (
garam masala):
kmin rzymski,
kolendra,
gałka muszkatołowa,
czarny pieprz,
goździki,
kardamon,
cynamon,
chili,
liść laurowy.kuchnia arabska (kebab): s ól,
papryka słodka,
kolendra,
kmin rzymski,
chili,
kurkuma,
czosnek,
cebula,
cynamon,
gorczyca,
koper włoski,
pieprz czarny,
goździki,
imbir,
kminek,
gałka muszkatołowa, kardanomkuchnia grecka :
cynamon, s ól,
czosnek,
cebula,
pieprz czarny,
oregano,
tymianek,
mięta,
cytryna,
gorczyca biała,
rozmaryn,
chili,
koper,
gałka muszkatołowakuchnia meksykańska : s ól,
czosnek,
kakao,
oregano,
bazylia, cząber,
cebula,
tymianek,
cukier,
chili,
słodka papryka,
limonka,
wanilia,
kmin,kuchnia hiszpańska:
szafran,
czosnek,
bazylia,
kmin,
oliwki,
cebula,
natka pietruszki,
papryka,kuchnia arabska : s ól,
czosnek,
mięta,
kolendra,
gorczyca,
papryka słodka,
chili,
cukier,
kozieradka,
rozmaryn,
tymianek,
oregano,
cebula,
pieprz czarny,
cynamon,
kmin,
czosnek,
kurkuma,
imbir,
szafran .kuchnia karaibska:
papryka,
tymianek,
ziele angielskie,
cynamon,
goździki,
kolendra,
curry,
czosnek,
limonka, korzeń
imbiru,
gałka muszkatołowa,
cebula,
oregano,
chilli.prowansalska:
oregano,
tymianek,
pietruszka,
rozmarynkuchnia francuska: l iśc laurowy,
pieprz czarny, t
rybula,
oregano czosnek,
pieprz ,
majeranek,
stragon,
tymianek,
gałka muszkatołowa,
cebula,
natka pietruszki,
rozmaryn.kuchnia polska:
majeranek,
ziele angielskie,
sól,
pieprz,
liśc laurowy,
pietruszka,
koper,
czosnek,
cebula.kuchnia tajska:
chili,
kolendrą,
bazylią,
trawa cytrynowa, liście kaffir, galangal,
pieprz.