Wykonanie
Zjemy dzisiaj pyszną
cukinię z dodatkiem
kurek. Tak,
kurki to mój ulubiony jesienny przysmak.
Kurki to również moje ulubione
grzyby. Każdy kogo znam wprost je uwielbia. Dlatego nie piszę już nic więcej tylko zabieram się za tłumaczenie przepisu.
Co będzie nam potrzebne do tego wyśmienitego dania zawierającego same zdrowe składniki?Proszę bardzo:
kurczak, tak z 200g
cukiniakurki (o rly?), tak z 200 g
czosnekcebula jedna, tylko taka nie za duża
koncentrat pomidorowy, jeden mały słoiczek
oliwakoperdo tego oczywiście
sól i
pieprzprzyprawy:
papryka słodka w proszku, kumin,
curry,
natka pietruszki,
cynamon,
tymianek,
bazylia,
pieprz cayenne,
kardamon,
kminek,
anyż,
oregano,
szałwia,
majeranek,
rozmaryn, cząber,
mięta, lawenda,
szafran, korzeń wasabi,
wanilia,
kurkuma,
estragon,
lubczyk,
kolendra.Jak zrobić to danie?Zaczynamy oczywiście od
cukinii, która jest podstawą tego dania. Można ją nazwać
chlebem tego dania,
pieczywem. Bo właśnie na niej będą leżały wszystkie składniki.
Cukinie kroimy wzdłuż. wyjmujemy z niej nasiona, które są w środku. Nie będą nam do niczego potrzebne. Żegnamy je czule i wyrzucamy do kosza.W tym czasie zaczynamy nagrzewać piekarnik. Włączamy go i ustawiamy na 180 stopni Celsjusza.Zajmujemy się
cebulą. Kroimy ją w drobną kostkę. Wylewamy na patelnię
oliwę, rozgrzewamy ją i kładziemy na nią
cebulę. Zaczynamy smażyć
cebulę. Jak
cebula się zeszkli, dodajemy
czosnek. Smażymy
czosnek, tak z minutę albo dwie. W następnej kolejności dodajemy środek
cukinii, który wyrzuciliśmy do kosza, bo jednak będzie nam jeszcze potrzebny. Tak więc bierzemy to, co pozostało z
cukinii i kładziemy z powrotem na patelnię. Będzie to poddane obróbce cieplnej więc nie martwcie się o walory smakowe.Następnie dodajemy
mięso z kurczaka i
kurki. Bardzo was proszę aby oczyścić
kurki z piasku. Nie ma nic gorszego niż jedzenie pysznych
kurek z piaskiem skrzypiącym pod zębami.Teraz
pora na
przyprawy. Widzisz listę przypraw zamieszczoną wyżej?
Pora na nie. Zbierz je wszystkie i dodaj szybkim ruchem ręki do gara. Musisz zrobić to jak rolnik, który zasiewa
pole. Wyobraź sobie, że jesteś rolnikiem zasiewającym pszenicę i wysyp w taki właśnie sposób
przyprawy do garnka. Na sam koniec dajemy
koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Dosmażamy jeszcze parę minut dla pewności.Wykładamy nasz farsz na łódeczki z
cukinii. Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego a
potem do piekarnika. I pieczemy. 40 minut.Jeśli szukasz więcej ciekawych przepisów bądź szukasz dietetyka, kliknij w linka. W przeciwnym wypadku zapraszam do czytania innych artykułów.