Wykonanie
Dukkah, dakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Egipt, Tunezja) arabskiej
mieszanki przypraw i
orzechów stosowanej jako dodatek do
chleba pita i warzyw.
Chleb pita zamaczamy w
oliwie a następnie zanurzamy w
przyprawie dukkah i.... delektujemy się smakiem :)W
polskich warunkach
pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności
zwykłą bułką pszenną. Otrzymamy w ten sposób bardzo smaczną przekąskę.Ponieważ moja Gadzina nie lubi
oliwy, więc posypuje tą
mieszanką pieczywo posmarowane
olejem kokosowym albo
pitę skrapia dość mocno
olejem lnianym.Dukkah może być także wykorzystywana jako panierka do delikatnych gatunków
mięsa i ryb. Trzeba jednak bardzo uważać, aby nie przypalić podczas pieczenia, dlatego Małżonce Mej Aleksandrze najbardziej odpowiada do dań z parowaru.
Przyprawa doskonale komponuje się też z
serem paneer (przepis na paneer dostanę niebawem od Dinesha)Podobnie jak ras el hanout czy za'atar także i ta mieszanka ma wiele odmian, które różnią się składem w zależności od regionu.Podstawowe składniki dukkah*** Opcjonalnie można dodać
orzechy (praktycznie każdy gatunek, mogą też być
migdały)
sezampieprz czarnykolendrakumin lub
kmineksólsuszone
zioła -
majeranek,
mięta,
tymianeksuszone
skórki z cytryny, suszone liście
cytryny, suszona skórka
pomarańczy,
papryka ostra lub łagodna w płatkach lub zmielona,
chili w proszku,nasiona -
kminek, kumin,
koper włoski,
kardamon,
goździkiprzyprawy mielone -
cynamon,
kurkuma,
gałka muszkatołowa,
cukierSkładniki - przepis podstawowy - na około 2 szklanki1 szklanka dowolnych pokruszonych
orzechów (można zmieszać różne gatunki w tym
słodkie migdały)1/2 szklanki
sezamu,2 łyżeczki całych nasion
kolendry(jeśli robię dla Żony to
daję o połowę mniej, bo Ola nie przepada za zapachem
kolendry)2 łyżeczki nasion
kminku lub kuminu2 łyżeczki ziaren
czarnego pieprzu1 łyżeczka ostrej mielonej
papryki lub
papryki w płatkach1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki1,5 łyżeczki
soli(można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań)*** opcjonalnie do smaku inne składniki z wyżej zamieszczonej tabeliPrzygotowanie
Orzechy drobno posiekać nożem lub blenderem (powinny być wielkości ziaren
sezamu lub odrobinę większe), obsmażyć na suchej patelni do czasu aż zaczną zmieniać kolor i wydzielać aromat - zajmie to około 2-3 minut. Przesypać do jakiegoś naczynia.Na tej samej patelni podsmażyć lekko
sezam, także do czasu aż zacznie intensywnie pachnieć, a następnie dodać do uprażonych poprzednio
orzechów.Na patelnię wsypać nasiona
kolendry,
kminku,
pieprz i postępować jak wyżej, uważając aby nie przypalić (prażenie drobnych nasion zajmuje około 1-2 minut)Uprażone
kolendrę,
kminek i
pieprz zmiksować w blenderze lub młynku do
kawy, a następnie dodać do
orzechów i
sezamu.Do powstałej mieszanki dodać
sól, mieloną
paprykę, ewentualnie inne wybrane składniki i dokładnie wymieszać.Przechowywać w lodówce.Dukkah
orzechowy z
kardamonem - przepis Joy Albright-SouzaSkładniki3/4 szklanki łuskanych
orzechów włoskich zrumienionych na średnim ogniu przez 3-4 minuty1 łyżeczka całych nasion
kolendry1 łyżeczka całych nasion
kminku1 łyżeczka nasion
kardamonu (wyłuskanych uprzednio ze strąka) lub 1 lekko czubata łyżeczka mielonego
kardamonu1 łyżeczka ziaren
czarnego pieprzu1/4 łyżeczki świeżo mielonej
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
soliPrzygotowanie - jak wyżej, czyli
orzechy siekamy i zrumieniamy na suchej patelni, wszystkie małe nasiona także prażymy na patelni, mielimy w młynku lub blenderze, mieszamy z
orzechami, dodajemy
sól i
gałkę muszkatołową i .... gotowe :)