ßßß
Przyprawa 5 smakówPrzyprawa 5 smaków nie należy do najczęściej przeze mnie używanych. Może dlatego, że w swoim składzie ma pieprz syczuański, który dość trudno jest znaleźć w sklepach stacjonarnych i jak już mam go kupić, to przez internet. W dostępnych w sklepach, gotowych mieszankach 5 smaków pieprz ten jest często zastępowany przez pieprz czarny. Natomiast w zastępstwie anyżu pojawia się kumin, co jest już totalnym nieporozumieniem. Kto miał okazję próbować anyżu i kuminu wie, że mają ze sobą tyle wspólnego, co świnia z koniem...Przyprawa 5 smaków wykorzystywana jest do dań kuchni chińskiej i wietnamskiejSkładniki:- 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego- 8 gwiazdek anyżu- 1 łyżeczka goździków- łyżeczka cynamonu- łyżeczka kopru włoskiegoPrzygotowanie:Na suchej patelni prażymy pieprz syczuański, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Gdy zaczyna wydawać mocny zapach, przesypujemy go do młynka do kawy. Dodajemy goździki i gwiazdki anyżu. Anyż najlepiej jest wcześniej własnoręcznie rozczłonkować na mniejsze części. Jeśli koper włoski mamy w postaci ziarenek, również wsypujemy go do młynka. Wszystko mielimy na drobny proszek. Przesypujemy do miski lub innego pojemnika i dodajemy cynamon.Całość przechowujemy w szczelnym, najlepiej ciemnym pojemniku.
Domowa "Vegeta"To jedna z najbardziej (zaraz po maggi) zaśmieconych przypraw. Sól, sól, sól i potem długo nic. I glutaminian sodu przeklęty. A gdzieś pomiędzy nimi suszone warzywa. Zachęcam więc, aby samemu robić taką domową vegetę.Składniki:- suszone warzywa:cebula (10 łyżek)pietruszka (7 łyżek)marchew (7 łyżek)por (5 łyżek)seler ( 3 łyżki)Ja użyłam gotowego suszu z warzyw -> takiego- przyprawy suszone:lubczyk (2 łyżeczki)nać selera (1 łyżeczka)natka pietruszki (2 łyżeczki)słodka papryka (1 łyżeczka)Przygotowanie:Wszystkie przyprawy i warzywa mielimy w młynku do kawy, lub innym, nadającym się do tego urządzeniu. Krotko, bo vegeta nie musi być drobno zmielona. Ja się za bardzo wczułam i wyszedł proszek. Całość mieszamy i przesypujemy do szczelnych pojemników.
GyrosJedna z moich ulubionych przypraw. Używam jej nie tylko do tak typowych dań, jak kebabowe pierogi, sałatka gyros, czy dań na grill, lecz także do innych potraw, do których z pozoru nie pasuje. Jeśli chodzi o jej przygotowanie w domu jest jedną z najbardziej pracochłonnych mieszanek, ale warto poświęcić na jej zrobienie trochę czasu.Składniki:- 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki- 3 łyżeczki granulowanego czosnku (można także użyć czosnku suszonego w domu, a później zmielonego)- 2 łyżeczki mielonej kolendry- 2 łyżeczki czarnej gorczycy- 1/4, a nawet mniej, łyżeczki chilli- 2 łyżeczki kozieradki- 1 łyżeczka rozmarynu- 2 łyżeczki tymianku- 2 łyżeczki świeżego, czarnego pieprzu- 3,5 łyżeczki curry- 2 łyżeczki oregano- 2 łyżeczki suszonej cebuliPrzygotowanie:Kozieradkę, gorczycę, pieprz i cebulę mielimy w młynku. Łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Przesypujemy do szczelnego pojemnika.
Domowa przyprawa do ziemniakówOstatnia, ale nie najgorsza - przyprawa do ziemniaków. Mam do niej szczególny sentyment. Kojarzy mi się z mroźnymi, zimowymi wieczorami na wsi i smażonymi wtedy ziemniakami. Pychota i już!Składniki:- 4 łyżeczki tymianku- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki- 2 łyżeczki granulowanego (lub suszonego w domu) czosnku- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku- 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki- 2 łyżeczki mielonej kolendry- 2 łyżeczki majeranku- 1 łyżeczka rozmarynu- 1 łyżeczka kopru włoskiego- 1 łyżeczka czarnego, świeżo zmielonego pieprzuPrzygotowanie:Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, po czym przyprawę przesypujemy do szczelnych pojemników.
Wszystkie mieszanki nie zawierają soli. Wychodzę z założenia, że sól najlepiej jest dodawać w trakcie przyrządzania danej potrawy, a nie wcześniej.Smacznego!