Wykonanie
Często korzystacie z gotowych mieszanek, typu
przyprawa do ryb,
ziemniaków, dań z grilla, gyros etc.? Są takie, które faktycznie zawierają same naturalne składniki. Niestety większość z nich ma w składzie przede wszystkim
sól,
cukier, glutaminian
sodu, a faktyczne
zioła i
przyprawy są gdzieś na szarym końcu. Ogólnie śmieciowe to wszystko.No jasne, że nikomu nic się nie stanie, jak od czasu do czasu wykorzysta taką
przyprawę... ale po co? Skoro
mieszanki przypraw zrobić samemu. A ich komponowanie to duża satysfakcja. Choć wydawało mi się, że jest to mniej pracochłonnym zajęciem. Przy okazji robienia domowych mieszanek przypraw, mocno wyeksploatowałam młynek do
kawy. Ale to solidna, prawie trzydziestoletnia, radziecka konstrukcja, która nie z takimi rzeczami sobie radziła.Aha!! Pamiętajcie, aby kupując składniki do domowych mieszanek przypraw upewnić się, czy nie mają w składzie niepotrzebnych rzeczy. Powinno być 100%
tymianku w
tymianku, a nie 95% plus "śladowe ilości soi, glutenu" i innych brudów., które to przecież chcemy wyeliminować.Tym razem przyrządziłam mieszanki takie jak:
przyprawa 5 smaków,
vegeta, gyros i
przyprawa do ziemniaków.
Przyprawa 5 smakówPrzyprawa 5 smaków nie należy do najczęściej przeze mnie używanych. Może dlatego, że w swoim składzie ma
pieprz syczuański, który dość trudno jest znaleźć w sklepach stacjonarnych i jak już mam go kupić, to przez internet. W dostępnych w sklepach, gotowych mieszankach 5 smaków
pieprz ten jest często zastępowany przez
pieprz czarny. Natomiast w zastępstwie
anyżu pojawia się kumin, co jest już totalnym nieporozumieniem. Kto miał okazję próbować
anyżu i kuminu wie, że mają ze sobą tyle wspólnego, co
świnia z
koniem...
Przyprawa 5 smaków wykorzystywana jest do dań kuchni chińskiej i wietnamskiejSkładniki:- 2 łyżeczki
pieprzu syczuańskiego- 8 gwiazdek
anyżu- 1 łyżeczka
goździków- łyżeczka
cynamonu- łyżeczka
kopru włoskiegoPrzygotowanie:Na suchej patelni prażymy
pieprz syczuański, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Gdy zaczyna wydawać mocny zapach, przesypujemy go do młynka do
kawy. Dodajemy
goździki i gwiazdki
anyżu.
Anyż najlepiej jest wcześniej własnoręcznie rozczłonkować na mniejsze części. Jeśli
koper włoski mamy w postaci ziarenek, również wsypujemy go do młynka. Wszystko mielimy na drobny proszek. Przesypujemy do miski lub innego pojemnika i dodajemy
cynamon.Całość przechowujemy w szczelnym, najlepiej ciemnym pojemniku.
Domowa "
Vegeta"To jedna z najbardziej (zaraz po
maggi) zaśmieconych przypraw.
Sól,
sól,
sól i
potem długo nic. I glutaminian
sodu przeklęty. A gdzieś pomiędzy nimi
suszone warzywa. Zachęcam więc, aby samemu robić taką domową
vegetę.Składniki:-
suszone warzywa:
cebula (10 łyżek)
pietruszka (7 łyżek)
marchew (7 łyżek)
por (5 łyżek)
seler ( 3 łyżki)Ja użyłam gotowego suszu z warzyw -> takiego-
przyprawy suszone:
lubczyk (2 łyżeczki)nać
selera (1 łyżeczka)
natka pietruszki (2 łyżeczki)
słodka papryka (1 łyżeczka)Przygotowanie:Wszystkie
przyprawy i warzywa mielimy w młynku do
kawy, lub innym, nadającym się do tego urządzeniu. Krotko, bo
vegeta nie musi być drobno zmielona. Ja się za bardzo wczułam i wyszedł proszek. Całość mieszamy i przesypujemy do szczelnych pojemników.
GyrosJedna z moich ulubionych przypraw. Używam jej nie tylko do tak typowych dań, jak kebabowe pierogi,
sałatka gyros, czy dań na grill, lecz także do innych potraw, do których z pozoru nie pasuje. Jeśli chodzi o jej przygotowanie w domu jest jedną z najbardziej pracochłonnych mieszanek, ale warto poświęcić na jej zrobienie trochę czasu.Składniki:- 4 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki- 3 łyżeczki granulowanego
czosnku (można także użyć
czosnku suszonego w domu, a później zmielonego)- 2 łyżeczki mielonej
kolendry- 2 łyżeczki czarnej
gorczycy- 1/4, a nawet mniej, łyżeczki
chilli- 2 łyżeczki
kozieradki- 1 łyżeczka
rozmarynu- 2 łyżeczki
tymianku- 2 łyżeczki świeżego,
czarnego pieprzu- 3,5 łyżeczki
curry- 2 łyżeczki
oregano- 2 łyżeczki suszonej
cebuliPrzygotowanie:
Kozieradkę,
gorczycę,
pieprz i
cebulę mielimy w młynku. Łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Przesypujemy do szczelnego pojemnika.
Domowa
przyprawa do ziemniakówOstatnia, ale nie najgorsza -
przyprawa do ziemniaków. Mam do niej szczególny sentyment. Kojarzy mi się z mroźnymi, zimowymi wieczorami na wsi i smażonymi wtedy
ziemniakami. Pychota i już!Składniki:- 4 łyżeczki
tymianku- 2 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki- 2 łyżeczki granulowanego (lub suszonego w domu)
czosnku- 1/2 łyżeczki zmielonego
kminku- 1/4 łyżeczki mielonej
ostrej papryki- 2 łyżeczki mielonej
kolendry- 2 łyżeczki
majeranku- 1 łyżeczka
rozmarynu- 1 łyżeczka
kopru włoskiego- 1 łyżeczka czarnego, świeżo zmielonego
pieprzuPrzygotowanie:Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, po czym
przyprawę przesypujemy do szczelnych pojemników.
Wszystkie mieszanki nie zawierają
soli. Wychodzę z założenia, że
sól najlepiej jest dodawać w trakcie przyrządzania danej potrawy, a nie wcześniej.Smacznego!