Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
wołowina 70 dekagramów
cebula 2 sztuk
papryka kolorowa 3 sztuk
mąka 1 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
wino czerwone wytrawne 0,5 szklanek
tymianek gałązki 2 sztuk
bazylia gałązki 2 sztuk
oregano gałązki 2 sztukcząber gałązki 2 sztuk
estragon gałązki 2 sztuk
szałwia gałązki 2 sztuk
rozmaryn gałązki 3 sztuk
czosnek 3 ząbki
pomidory 2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, a
potem w paski. Oprószyć
maka. Oczyszczoną
cebulę pokroić na talarki, a oczyszczone z pestek
papryki pokroić w paski. W płaskim szerokim rondlu rozgrzać
olej, włożyć
cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać
mięso, a gdy się zrumieni ze wszystkich stron, włożyć
paprykę. Smażyć razem, mieszając, przez 5 minut, podlać
winem, dodać gałązki
ziół, doprawić zmiażdżonym
czosnkiem,
solą i
pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. gdy
mięso będzie miękkie, dodać obrane ze skórki i pokrojone w cząstki
pomidory, dusić razem przez 10 minut. Udekorować świeżymi
ziołami i podawać z
ryżem lub
ziemniakami.Uwagi:Jeśli nie mamy świeżych
ziół, to możemy użyć suszonych
ziół prowansalskich.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: