ßßß Cookit - przepis na Wołowina duszona z warzywami i ziołami

Wołowina duszona z warzywami i ziołami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
wołowina 70 dekagramów
cebula 2 sztuk
papryka kolorowa 3 sztuk
mąka 1 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
wino czerwone wytrawne 0,5 szklanek
tymianek gałązki 2 sztuk
bazylia gałązki 2 sztuk
oregano gałązki 2 sztuk
cząber gałązki 2 sztuk
estragon gałązki 2 sztuk
szałwia gałązki 2 sztuk
rozmaryn gałązki 3 sztuk
czosnek 3 ząbki
pomidory 2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, a potem w paski. Oprószyć maka. Oczyszczoną cebulę pokroić na talarki, a oczyszczone z pestek papryki pokroić w paski. W płaskim szerokim rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać mięso, a gdy się zrumieni ze wszystkich stron, włożyć paprykę. Smażyć razem, mieszając, przez 5 minut, podlać winem, dodać gałązki ziół, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. gdy mięso będzie miękkie, dodać obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory, dusić razem przez 10 minut. Udekorować świeżymi ziołami i podawać z ryżem lub ziemniakami.
Uwagi:
Jeśli nie mamy świeżych ziół, to możemy użyć suszonych ziół prowansalskich.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4438/Wolowina-duszona-z-warzywami-i-ziolami