Wykonanie
Idealny
sos pomidorowo-
paprykowy do pizzy. Super sprawdza się również jako zamiennik zwykłego
ketchupu.
Pomidory najlepiej przetwarzać teraz, w pełni sezonu – są tanie, bardzo dojrzałe i mięsiste. Świeże
zioła można zastąpić suszonymi.Polecam również przepis na pikantny sos
paprykowy .Składniki (4 słoiki o pojemności 250 ml):2 kg
pomidorów2 duże,
czerwone papryki2 duże
cebule5 dużych ząbków
czosnku1/4 szklanki posiekanych listków
szałwii1/4 szklanki posiekanych listków
tymianku1/4 szklanki posiekanych listków
bazylii1/4 szklanki posiekanych listków
oregano1 płaska łyżka
soli1/2 łyżki
cukru białego1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu2 łyżki
octu winnego3 łyżki
olejuWarzywa i
zioła myjemy dokładnie.
Pomidory zalewamy wrzącą
wodą. Parzymy je pod przykryciem 2 minuty. Następnie ściągamy z nich skórkę, kroimy na ćwiartki, usuwamy szypułki i gniazda nasienne z komór. Pozostały miąższ przenosimy do garnka, przykrywamy pokrywą i gotujemy przez 15 minut na większym ogniu. Następnie zdejmujemy pokrywkę i prażymy mus kolejne 15 minut (sok musi prawie całkowicie odparować).Mielimy warzywa i
zioła.
Papryki oczyszczamy (usuwamy tylko gniazda nasienne). Czysty miąższ (ze skórką) kroimy w paski.
Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki. Ząbki
czosnku obieramy.
Zioła (same listki) siekamy dowolnie.Wszystkie te składniki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (tarcza o bardzo drobnych oczkach) naprzemiennie (
zioła można przepychać kawałkami
papryki, by nie przyklejały się do maszyny). Jednolitą masę przelewamy do rondelka o grubym dnie. Dodajemy
olej. Całość podgrzewamy 10 minut, by sok odparował. Następnie łączymy mus warzywny z rozprażonymi
pomidorami. Pastę gotujemy kolejne 10 minut. Pod sam koniec dodajemy
sól,
cukier,
pieprz i
ocet. Mieszamy chwilę.Gotowy (gorący!) sos przekładamy do suchych, wyprażonych i jeszcze ciepłych słoików (najlepiej wyprażać je tuż przed rozlaniem sosu). Zakręcamy naczynia szczelnie pokrywkami. Pasteryzujemy je na sucho (patrz:
przetwory gorące).