ßßß Cookit - przepis na Domowe suszone pomidory

Domowe suszone pomidory

nazwa

Wykonanie

Witajcie! Ostatnio nabrałam chęci na robienie przetworów domowej roboty. Nigdy tego nie robiłam, a po ostatnich dwóch dniach czuję, że zaczynam się wciągać. Wczoraj np. suszyłam pomidory. Uwielbiam je w tej postaci..... można z nich wyczarować znakomite potrawy! Inspirowałam się przepisami ze stron internetowych m.in tą i tą . Wybrałam pomidory zwykłe... te które miałam u siebie w warzywniaku. Wyczytałam, że najlepsze do suszenia są te podłużne. Moje wyszły bardzo dobre, więc raczej nasze Polskie pomidorki też się nadają do suszenia. Na razie zawekowałam dwa słoiki ... jakąś połowę będę musiałam jeszcze dzisiaj dosuszyć bo boję się, że są jednak trochę za wilgotne i mi się w słoikach popsują. W słoikach wylądowały te pomidory, których byłam 'pewna' :P
Składniki:
ok 4 kg pomidorów
olej
przyprawy i zioła : sól, bazylia, oregano
kilka ząbków czosnku
trochę octu winnego
Pomidory trzeba umyć i przekroić na pół. Z każdej połówki należy usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowanie pomidory (jak na zdjęciu poniżej) układamy dosyć ciasno na blasze pokrytą papierem do pieczenia. Każdą połówkę pomidora należy posolić. Piekarnik ustawiamy na termoobieg na temperaturę 80-90 stopni - ja w takiej temperaturze suszyłam. Wkładamy blachę do piekarnika, uchylamy drzwiczki i suszymy. Długość suszenia jest bardzo różna. U mnie to zajęło ok 3 h, ale tak jak mówiłam będę musiała część pomidorów dosuszyć. Pomidory nie mogą być mokre!
Po ususzeniu pomidory przekładamy do miski i zasypujemy ziołami np. bazylią, oregano. Dodajemy również ocet winny (tak trochę na oko).
Olej podgrzewamy do temperatury 100 stopni. W słoiku dosyć luźno układamy Nasze pomidory. Można do niego dodać ząbek czosnku i trochę suszonych ziół. Następnie zalewamy wszystko gorącym olejem, zamykamy słoik i odwracamy do góry dnem.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2011/08/domowe-suszone-pomidory.html