Wykonanie
Jesień to też dobry czas na dania z
makaronem. Można wykorzystać do ich przygotowania dojrzałe, pachnące warzywa. Dziś spisałam przepis na coś bardzo prostego –
makaron z
czosnkiem i
cebulą w domowym
sosie pomidorowym.200 g
makaronu1
cebula4 ząbki
czosnku4
pomidoryświeża
bazyliaser do posypania
sól,
pieprz,
tymianek,
oregano,
rozmarynNa
oliwie z oliwek podsmażamy
cebulę i
czosnek pokrojone w kostkę. Po 4-5 minutach dodajemy
pomidory obrane ze z skórki i pokrojone w drobną kostkę. Całość smażymy aż z
pomidorów zrobi się sos. Tuż przed końcem smażenia doprawiamy całość
solą,
pieprzem,
tymiankiem,
oregano i
rozmarynem. W międzyczasie gotujemy
makaron, kiedy jest on już gotowy łączymy go z sosem.
Makaron nakładamy na talerze, posypujemy go
serem, a na wierzchu umieszczamy liście
bazylii.