Wykonanie
Lubicie spagetti? Ja uwielbiam!! Zresztą było to pierwsze danie jakie samodzielnie przyrządziłam, wprawdzie był to najzwyklejszy sos z
torebki, ale dla dzieciaka jakim wtedy byłam był to nielada wyczyn. Bo dziś pamiętam ten smak i do dziś (choć wstyd się przyznać, zwłaszcza na blogu kulinarnym) zawsze mam torebkę tego sosu w pogotowiu i przyrządzam, kiedy nie mam czasu gotować.Dziś natomiast przepis na szybki sos wcale nie z
torebki :)potrzebne składniki:opakowanie spagetti500 g
mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego),2
cebule,4 ząbki
czosnku,2 puszki
pomidorów,tłuszcz do smażenia,
sól,
pieprz,
słodka papryka,
cukier,
tymianek,
bazylia,
oreganoMakaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (ja zwykle dodaję do
wody trochę
oliwy, żeby
makaron się nie posklejał).
Ser ścieramy na tarce.
Cebulę i
czosnek siekamy w drobniutką kosteczkę, szklimy na
oliwie, następnie dodajemy
mięso, całość podsmażamy.Kiedy
mięso się podsmaży, dodajemy rozdrobnione
pomidory wraz z zalewą, dodajemy
przyprawy i roztarte
zioła,wsczystko razem dusimy kilka minut.
Makaron polewamy sosem i posypujemy
serem.