Wykonanie
To jeden z prostszych, babcinych przepisów na wiosenną, zieloną zupę. Dzieciaki ją uwielbiają za kolor – nie wiem, czy wszystkie, moje na pewno. Mają ostatnio lekką fiksację na punkcie wszystkiego, co jest zielone i nadaje się do zmiksowania – z tego powodu niemal codziennie jemy jakieś pesto (kilka przepisów jest tu – klik). Chyba powinnam się cieszyć, że dziecięcą żądzę destrukcji kierunkują w stronę czegoś twórczego i zdrowego.Człowiek Wyżerka, materializujący się niemal zawsze, gdy wyjmuję blender, pomagał ubijać
śmietanę, którą później wyjadał łyżką z kubeczka, gdy ja usiłowałam zrobić przyzwoite zdjęcia tej zupie. A
czemu usiłowałam? Bo akurat w czasie, kiedy zaczęłam gotować tę zupę, zaczęło się zaćmienie Słońca, o którym zapomniałam. Z niecierpliwością oczekiwałam, aż zjawisko przeminie, bo gdyby Panna Grymaśna powstała z drzemki, to już trudno byłoby o chwilę spokoju i prawdopodobnie musiałabym zaczynać wszystko od nowa. Jakoś mi się udało pstryknąć kilka fotek, ale okazało się później, że mają lekką niebieską poświatę, bo Księżyc jeszcze nie całkiem odsłonił Słońce.Tak, zaćmienie było 20 marca, teraz mamy maj. Przepis umieszczam tutaj tak późno, bo był przygotowany do piątego, majowo-czerwcowego numeru magazynu KOCIOŁ, którego „bohaterami” są właśnie
groszek i
rabarbar. Zajrzyjcie koniecznie (klik), bo jest w nim mnóstwo wiosennych inspiracji i pięknych zdjęć.
Składniki (4 porcje):600 g świeżego lub mrożonego
groszku600 ml
bulionu drobiowego albo warzywnego200 g białej części
pora25 g klarowanego
masłaprzyprawy: 1 płaska łyżeczka
suszonego estragonu, szczypta
cukru,
sól morskadodatkowo:100 ml
śmietany kremówkinatka pietruszkiPora umyj, osusz i pokrój na półplasterki.Do rozgrzanego garnka wrzuć
masło klarowane i smaż na nim
pora, aż stanie się szklisty, następnie dodaj
groszek (jeśli jest mrożony, to wcześniej go rozmroź). Podsmażaj przez dwie minuty, cały czas mieszając.Zawartość garnka zalej
bulionem, dodaj
estragon i gotuj, aż
groszek będzie miękki. Całość zmiksuj, następnie przetrzyj przez sito. Dopraw do smaku
cukrem i
solą.Kremówkę ubij na sztywną pianę.Do miseczek rozlej porcje zupy, udekoruj kremówką,
natką pietruszki i
groszkiem. Podawaj z grzankami.
Related PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąZupa ogórkowa z
kaszą mannąZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)Zupa krem z mniszka lekarskiegoZupa z
sałaty i
zielonego groszku (i o przewrotności apetytów)