ßßß
 
            
         Składniki (na ok. 300 ml sosu):200 g cukru80 g masła (pokrojonego na kawałki)200 g śmietany kremówki 36%1 łyżeczka soli morskiejPrzygotowanie:Na dużą patelnię z grubym dnem wysypać cukier. Potrząsnąć patelnią, by cukier równomiernie pokrył jej powierzchnię.
Składniki (na ok. 300 ml sosu):200 g cukru80 g masła (pokrojonego na kawałki)200 g śmietany kremówki 36%1 łyżeczka soli morskiejPrzygotowanie:Na dużą patelnię z grubym dnem wysypać cukier. Potrząsnąć patelnią, by cukier równomiernie pokrył jej powierzchnię. Ustawić patelnię na średnim ogniu i czekać, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
Ustawić patelnię na średnim ogniu i czekać, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Od czasu do czasu można potrząsnąć patelnią (max. kilka razy), by cukier rozpuszczał się równomiernie i karmel się nie przypalił - jeśli zauważycie, że w jednym miejscu za bardzo zaczyna brązowieć, a np. w drugim cukier jeszcze całkowicie się nie rozpuścił, poruszać patelnią tak, jakbyście rozprowadzali olej na patelni. Czekamy do uzyskania postaci płynnej w ciemnym, bursztynowym kolorze.Ważne, by nie przedobrzyć z tym potrząsaniem i absolutnie nie używać na tym etapie żadnych mieszadeł, bo cukier się skrystalizuje (jeśli jednak Was to spotka, wystarczy podgrzać cukier na małym ogniu, co jakiś czas mieszając - powinien się rozpuścić).
Od czasu do czasu można potrząsnąć patelnią (max. kilka razy), by cukier rozpuszczał się równomiernie i karmel się nie przypalił - jeśli zauważycie, że w jednym miejscu za bardzo zaczyna brązowieć, a np. w drugim cukier jeszcze całkowicie się nie rozpuścił, poruszać patelnią tak, jakbyście rozprowadzali olej na patelni. Czekamy do uzyskania postaci płynnej w ciemnym, bursztynowym kolorze.Ważne, by nie przedobrzyć z tym potrząsaniem i absolutnie nie używać na tym etapie żadnych mieszadeł, bo cukier się skrystalizuje (jeśli jednak Was to spotka, wystarczy podgrzać cukier na małym ogniu, co jakiś czas mieszając - powinien się rozpuścić). Zdjąć patelnię z ognia, dodać pokrojone na kawałki masło, następnie śmietanę i chwilę mieszać (polecam trzepaczką).
Zdjąć patelnię z ognia, dodać pokrojone na kawałki masło, następnie śmietanę i chwilę mieszać (polecam trzepaczką). Postawić patelnię z powrotem na palniku i mieszać kilka minut - do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na koniec dodać sól, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Postawić patelnię z powrotem na palniku i mieszać kilka minut - do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na koniec dodać sól, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Po wystudzeniu przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce (do dwóch tygodni).
Po wystudzeniu przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce (do dwóch tygodni).
