ßßß
Składniki:kapusta czerwona – 1/2 główki,dynia bez skóry – 80 dkg,goździki- 3-4 szt,kardamon – 1/2 łyżeczki,cynamon – 1/2 łyżeczki,ząbek czosnku – 1 szt,sok z cytryny – 2 łyżki,masło- 50 g,sól do smaku,pieprz czerwony mielony – do smaku.PrzygotowanieKapustę umyć, potem poszatkować i posolić. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce, żeby zmiękła. Następnie odlać sok z kapusty a kapustę podsmażyć na maśle. Dodać przyprawy i dolać ok. 300 ml wody. Dynie pokroić w kostkę. Kiedy kapusta zmięknie dodać dynię i dusić dalej razem. Dynia powinna się rozgotować na puree i zagęścić kapustę. Sprawdzić smak, doprawić przyprawami jeśli potrzeba i koniecznie sokiem z cytryny. Podawać na gorąco.