Wykonanie
DĄB I
DYNIAKiedy czas przyzwoity do dojźrzenia nastał,Pytała
dynia dęba, jak też długo wzrastał? „Sto lat”.„Jam w sto dni zeszła taką, jak mnie widzisz” Rzekła
dynia.Dąb na to: „Próżno ze mnie szydzisz;Pięknaś, prawda, na pozór, na pozór też słyniesz:Jakeś prędko urosła, tak też prędko zginiesz”.Ignacy KrasickNo i „zginęła”, przyszedł czas na rozkrojenie kolejnej dyni. Najwyższa
pora, bo niedługo trzeba będzie sadzić w konspektach nowe. Ponieważ były niedawno zupy
dyniowe, kluski
dyniowe, zapiekanki
dyniowe przyszedł czas na eksperymenty.
Kapusta czerwona z
dynią – bardzo aromatyczna i niewymagająca zasmażania.
Składniki:
kapusta czerwona – 1/2 główki,
dynia bez skóry – 80 dkg,
goździki- 3-4 szt,
kardamon – 1/2 łyżeczki,
cynamon – 1/2 łyżeczki,ząbek
czosnku – 1 szt,
sok z cytryny – 2 łyżki,
masło- 50 g,
sól do smaku,
pieprz czerwony mielony – do smaku.Przygotowanie
Kapustę umyć,
potem poszatkować i posolić. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce, żeby zmiękła. Następnie odlać sok z
kapusty a
kapustę podsmażyć na
maśle. Dodać
przyprawy i dolać ok. 300 ml
wody.
Dynie pokroić w kostkę. Kiedy
kapusta zmięknie dodać
dynię i dusić dalej razem.
Dynia powinna się rozgotować na puree i zagęścić
kapustę. Sprawdzić smak, doprawić
przyprawami jeśli potrzeba i koniecznie
sokiem z cytryny. Podawać na gorąco.