Wykonanie
Czerwoną kapustą z tego przepisu można obdzielić 10-12 osób, ilość jest więc idealna na świąteczny obiad lub większą rodzinną uroczystość. Duszona
czerwona kapusta z
jabłkami doskonale nada się również do codziennego obiadu, ponieważ nadwyżkę można podgrzać następnego dnia lub zamrozić.
Kapusta jest bardzo aromatyczna(to te
goździki) i świetnie spisuje się jako dodatek do kawałka
mięsa.
1 kg
czerwonej kapusty450 g
cebuli, drobno pokrojonej450 g
jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojonych1 ząbek
czosnku, bardzo drobno pokrojony1/4
gałki muszkatołowej, świeżo startej1/4 łyżeczki mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki mielonych
goździków3 łyżki
brązowego cukru3 łyżki
octu winnego15 g
masłasól i
pieprzKapustę obieramy z wierzchnich liści, dzielimy na ćwiartki i usuwamy głąba. Używając
ostrego noża
kapustę drobno siekamy. Do dużego żaroodpornego naczynia z przykrywką wkładamy warstwę
kapusty, solimy i
pieprzymy, na to układamy warstwę
cebuli i
jabłek, posypujemy
czosnkiem,
przyprawami i
cukrem, czynność powtarzamy. Całość polewamy
octem winnym i a na wierzch układamy płaty
masła. Przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st C. Zapiekamy prze 2-2 1/2 godziny, mieszając raz lub dwa
razy podczas duszenia.Przepis z książki "Delia's Happy Christmas"