ßßß Cookit - przepis na Chutney figowy

Chutney figowy

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Figi można wciąż bardzo tanio kupić, kilka dni temu znalazłam je po 1 zł za sztukę na targowym straganie, w marketach zapewne też są tanio, tylko pamiętajcie - figa zielono-fioletowa, a nie cała fioletowa może być jeszcze niedojrzała. Z fig w tym roku przygotowałam dwa przetwory konfiturę figowo-pomarańczową i chutney figowy, który dzisiaj Wam prezentuję.
Do czego można wykorzystać taki chutney? Jako dodatek do serów, szynki parmeńskiej (lub innej długodojrzewającej), za niedługo pokażę Wam jedną propozycję, którą już przygotowałam z tym przetworem.
Gorąco zachęcam do przygotowania takiego przetworu! :-)
Inspirowane przepisem z Flying Fourchette .
Składniki:
800 g świeżych fig
2 marchewki
2 czerwone cebule
2 łyżki oleju
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka zmielonych goździków
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
200 g brązowego cukru
150 ml octu jabłkowego
sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i kilka minut podsmażamy.
Z fig usuwamy twarde końcówki, owoce kroimy w ósemki lub drobniej, dodajemy do warzyw, smażymy.
Po kilku minutach dodajemy wszystkie przyprawy, cukier i ocet i smażymy, aż do uzyskania zadowalającej nas konsystencji.
Gotowy chutney nakładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy na mokro 30 minut.
Studzimy i chowamy do spiżarni.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/10/chutney-figowy.html