ßßß
Do czego można wykorzystać taki chutney? Jako dodatek do serów, szynki parmeńskiej (lub innej długodojrzewającej), za niedługo pokażę Wam jedną propozycję, którą już przygotowałam z tym przetworem.Gorąco zachęcam do przygotowania takiego przetworu! :-)Inspirowane przepisem z Flying Fourchette .Składniki:800 g świeżych fig2 marchewki2 czerwone cebule2 łyżki oleju1 posiekany ząbek czosnku1 łyżka cynamonu1 łyżeczka zmielonych goździków1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej200 g brązowego cukru150 ml octu jabłkowegosól, pieprzWykonanie:Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i kilka minut podsmażamy.Z fig usuwamy twarde końcówki, owoce kroimy w ósemki lub drobniej, dodajemy do warzyw, smażymy.Po kilku minutach dodajemy wszystkie przyprawy, cukier i ocet i smażymy, aż do uzyskania zadowalającej nas konsystencji.Gotowy chutney nakładamy do wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy na mokro 30 minut.
Studzimy i chowamy do spiżarni.Smacznego!