ßßß
Czerwona kapusta na ciepło to jeden z klasycznych dodatków warzywnych do obiadu. Kiedyś mówiło się na taki dodatek jarzynka. Dziś taki zwrot jest coraz rzadziej używany, ale chyba wszyscy wiemy o co chodzi. Swoim składem przypomina nieco modrą kapustę, z tym, że tam dodaje się też podsmażony boczek.
Czas przygotowania: 35 minutSkładniki:1 główka czerwonej kapusty1 cebula1 jabłkosólpieprzocet balsamicznymasło klarowane do smażeniaWykonanie:Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy 1/3 szklanki wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Ja lubię jak kapusta jest lekko jędrna.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, szklimy na rozgrzanym maśle na patelni, dodajemy do kapusty. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, również dodajemy do kapusty. Wszystko mieszamy, dodajemy przyprawy i przez chwilę dusimy razem.