Wykonanie
3 udka2
jabłka1
cebulasólpieprzczosnek granulowany2 łyżeczki
cukru brązowegooliwa z oliwekUdka umyć, zdjęć skórę, oddzielić
mięso od kości i pokroić na kawałki, niezbyt malutkie. (z pozostałości można ugotować rosół lub
bulion)
Jabłka przekroić na cząstki , wyciąć gniazda nasienne,
cebulę pokroić na kawałki.Na patyczki lub szpikulce nadziewać na przemian ;
cebulę,
mięso i
jabłka.Szaszłyki ułożyć w brytfance, skropić
oliwą, posolić, popieprzyć, posypać odrobiną
czosnku granulowanego i na koniec
cukrem brązowym. Piec w temp 200 st z termoobiegiem przez 30 min,po 15 min obrócić szaszłyki na drugą stronę.Podawać z
ziemniakami z
wody (można polać tłuszczykiem z pieczenia)Surówkę zrobiłam z
kapusty pekińskiej,
cebuli,
jabłka,
oliwek i
cukinii konserwowanej na słodko.Z dodatkiem
soku z cytryny, otartej skórki ,
cukru soli i
oliwy.