ßßß
3 udka2 jabłka1 cebulasólpieprzczosnek granulowany2 łyżeczki cukru brązowegooliwa z oliwekUdka umyć, zdjęć skórę, oddzielić mięso od kości i pokroić na kawałki, niezbyt malutkie. (z pozostałości można ugotować rosół lub bulion) Jabłka przekroić na cząstki , wyciąć gniazda nasienne, cebulę pokroić na kawałki.Na patyczki lub szpikulce nadziewać na przemian ; cebulę, mięso i jabłka.Szaszłyki ułożyć w brytfance, skropić oliwą, posolić, popieprzyć, posypać odrobiną czosnku granulowanego i na koniec cukrem brązowym. Piec w temp 200 st z termoobiegiem przez 30 min,po 15 min obrócić szaszłyki na drugą stronę.Podawać z ziemniakami z wody (można polać tłuszczykiem z pieczenia)Surówkę zrobiłam z kapusty pekińskiej, cebuli, jabłka, oliwek i cukinii konserwowanej na słodko.Z dodatkiem soku z cytryny, otartej skórki , cukru soli i oliwy.
