Wykonanie
Poziom trudnościDelikatne, smaczne i wytworne danie. Pięknie prezentuje się na świątecznym
stole czy uroczystej kolacji. Przepis dostałam jakiś czas temu od Gabi – mojej mentalnej siostry. Gabi przygotowuje „kacze nogi” dla nas – przyjaciół, na coroczne, przedświąteczne kolędowanie. Ja serwuję to danie w święta i podczas domowych uroczystości.Porcja dla 4 osóbSkładniki:4 nogi kacze1 płaska łyżeczka
soli½ łyżeczki
pieprzu4 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek2 duże kwaśne
jabłkaSposób przygotowania:Nogi umyć, oczyścić z
piór.
Natrzeć
solą pieprzem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.
Przykryć folią spożywczą i schować na min. 12 godzin do lodówki.
Drugiego dnia nogi przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać
oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 1½ godziny.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i dodać do pieczonych kaczych nóg.
Piec jeszcze przez 15 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie ze smażonymi plasterkami
ziemniaków, z egzotyczną
sałatką lub
żurawiną .
Smacznego!