Wykonanie
Mieszkam niedaleko, ale dopiero wczoraj po raz pierwszy wybrałam się na środowy targ na placu przy Cytadeli (Zakroczymska 12). Na
karczochy już się praktycznie nie załapałam, ale udało mi się nabyć inne cuda: dorodny fenkuł, liście musztardowca na
sałatkę, topinambur,
sałatę rzymską,
szalotkę oraz dorodny fioletowy
jarmuż . Mimo że
jarmuż jest dość mało popularny w Polsce warto po niego sięgać. Zawiera przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwzapalne oraz antynowotworowe. Jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, witaminy K, C oraz luteiny.500 g
jarmuża2
cebule3 ząbki
czosnku2 łyżki
masłasól,
pieprz,
gałka muszkatołowaJarmuż myjemy, odcinamy grube łodygi i kroimy. Warzywo blanszujemy przez 10 minut. Na patelnię wrzucamy posiekaną
cebulę i
czosnek. Przesmażamy przez 5-6 minut. Następnie dodajemy odlany i osuszony
jarmuż. Całość podsmażamy przez około 5 minut. 2 minuty przed końcem dodajemy
masło i
przyprawy po czym dokładnie mieszamy. Zasmażany
jarmuż podajemy jako oddzielne danie albo dodatek do
mięs.