Wykonanie
Lubię zupy kremowe więc w sezonie
dyniowym nie może zabraknąć zupy z dyni. Miło mnie zaskoczyła ta zupka.
Dynia sama w sobie jest raczej mdła więc musi byc dobrze dosmakowana.
Sól,
pieprz oraz
czosnek robią swoje i w ciągu 15 minut można delektować się pyszną zupą. Jest to moja kolejna propozycja do akcji Bei .
Składniki:ćwiartka dyni1 udko lub 2 szkrzydełka
masłosól,
pieprz1
cebula2 ząbki
czosnku1 l
bulionuZagotować
bulion, wrzucić
mięso i gotować około 20 minut ( ja tę zupę ugotowałam na bazie niedzielnego rosołu). Na patelni rozpuścić
masło, dodać pokrojoną
cebulę i
czosnek, chwilę razem smażyć. Dodać
dynię pokrojoną w kostkę i dusić około 10 minut. Wyjąć
mięso z
bulionu, dodać
dynię i chwilę razem gotować. W międzyczasie obrać
mięso z udka i wrzucić do zupy. Dodać trochę
soli i
pieprzu. Zestawić z gazu i wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku. Podawać z kleksem
śmietany. Zupa powinna być zawiesista, ale nie
mieć konystencji budyniu, chyba, że ktoś tak właśnie lubi to można dłużej gotować aby większa ilość
bulionu wyparowała.Smacznego:)