Wykonanie
W dniu kiedy jest na obiad rosół i w planach również jest drugie danie, można zrobić bardzo smaczny
ryż. Wystarczy zrobić więcej około 4 szklanek rosołu i wrzucić dodatkowo dwie marchwie .
Składniki:ok. 4 szklanek
bulionu,2 marchwie, ugotowane,1 szklanka
ryżu,1 mniejsza
cebula,2 ząbki
czosnku,ewentualnie dodatkowo
sól,
pieprz,łyżka
masła.Przygotowanie:Na
maśle podsmażyć
cebulę pokrojoną w kostkę z wyciśniętym
czosnkiem. Gdy
cebula będzie już miękka dodać
ryż, chwilę razem podsmażyć. Wlać 2 szklanki
bulionu. Gdy
ryż zacznie dochodzić do miękkości, dodać zblenderowaną
marchew w małej ilości
bulionu. Gdyby było mało
bulionu, a
ryż nadal był twardawy, dolewać po trochu
bulionu. W razie potrzeby doprawić do smaku.Smacznego!!!